Snart hemma igen - start kvart i två

{jumi [jumi/haagstart.html]}

Nu kör de så det ryker för att komma först hem till Göteborg. Martin och kineserna, och så några fransmän på Dongfeng Race Team, i Volvo Ocean Race. Anna-Lena Elled ombord på SCA-båten får vänta till halv fem med sin start.

Ja, i dag inleds finalen av äventyret runt jorden, 39000 sjömil och snart nio månader efter starten i Alicante. Martin Strömberg siktar på att komma först till Göteborg och på att segla upp Dongfeng Race Team till en andraplats i poängtabellen.

Idag återupptas den nionde och sista etappen i Volvo Ocean Race 2014-15 efter det korta depåstoppet i Haag. Ledarbåten Team Alvimedica lämnar Haag klockan 12.00. De övriga båtarna kommer sedan att starta i samma ordning och med samma tidsskillnad som skiljde dem åt när de anlände till Haag.

Dongfeng Race Team startar strax efter kvart i två, 1 timma och 46 minuter efter Alvimedica.
– Vi ville vara närmare Alvimedica men jag ser det som ett drömläge. Vi har våra huvudkonkurrenter MAPFRE och Brunel bakom oss och om vi kan jaga ikapp Alvimedica på väg till Göteborg så har vi en bra chans ta tillbaks vår andraplats i poängtabellen, säger Martin Strömberg.

Abu Dhabi Ocean Racing säkrar totalsegern i Volvo Ocean Race om de tar sig till Göteborg utan att få straffpoäng. Strömbergs lag ligger trea i tabellen inför slutspurten. För att klättra upp till andra plats måste de ha två båtar mellan sig och den nuvarande tvåan Team Brunel vid målgången i Göteborg. Nu har de siktet inställt på att komma ikapp Alvimedica.
– Vi ska göra allt vi kan för att vara först till Göteborg. Vi vill ha andraplatsen. För oss som lag hade det varit oerhört stort att lyckas med det. Det blir inte enkelt men vi har förvånat folk förut.

– Nu är Göteborg väldigt nära och det ska bli kul att äntligen komma hem. Jag hoppas att så många som möjligt kan komma och möta oss vid målgången, säger Martin Strömberg.

Svenskbåten Team SCA startar sist i fältet klockan 16.32 – 28 minuter efter danska Team Vestas Wind. SCA vann den åttonde etappen till Lorient, Frankrike.
– Vi känner att vi börjar segla båten på samma nivå som våra konkurrenter, säger Team SCA:s skeppare Sam Davies. Nu ska båten hem till Sverige, det är många som väntar på oss där och det motiverar oss till att segla så fort vi kan.

På vägen norrut, runt Skagen och till den svenska västkusten finns det flera banavgränsningar. Enligt prognosen inleds etappen med en stabil bris på 5-7 m/s från nordväst.
Både Anna-Lena Elled ombord på Team SCA och Martin Strömberg bor i Göteborg och kommer att gå i mål sin hemstad.

Starttider i Haag - 20 juni

1. Team Alvimedica - 12.00
2. Dongfeng Race Team - 13:46:29
3. MAPFRE - 14:20:17
4. Team Brunel - 14:37:46
5. Abu Dhabi Ocean Racing - 15:53:43
6. Team Vestas Wind - 16:04:17
7. Team SCA - 16:32:36

Poängtabell - Volvo Ocean Race 2014-15

1. Abu Dhabi Ocean Racing 19p
2. Team Brunel 27p
3. Dongfeng Race Team 29p
4. MAPFRE 31p
5. Team Alvimedica 33p
6. Team SCA 44p
7. Team Vestas Wind 54p


Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line