Sista racet ut - SCA tvåa och trea

{jumi [jumi/inportgoteborg.html]}

Holländska Team Brunel vann hamnracet i Göteborg. Men poängen räckte inte för att ta förstaplatsen från Abu Dhabi Racing team, som vinner både i totalen och i In Port Race-serien. Det var svåra förhållanden när den absolut sista deltävlingen i Volvo Ocean Race 2014-2015 avgjordes. Brunel vann bara 90 sekunder före den svenska tjejbåten Team SCA. Därmed slutade Team SCA på en hedrande tredjeplats i sluttabellen över in port-racen.

Mycket lätta, växlande, vindar ställde stora krav på besättningarna. Det blåste bara mellan 1-3 m/s när tävlingen avgjordes i Göteborgs hamninlopp inför 10 000-tals åskådare som följde tävlingarna i fritidsbåtar, åskådarbåtar och på land längs med inloppet.

– Vi hade ett grymt fokus från början och tog starten. Men den var inte perfekt. Kanske har våra tidigare tjuvstarter satt sina spår. Vi tappade på första benet men sedan gjorde vi en bra rundning och var uppe på andra plats. Och den platsen behöll vi in i mål, berättar Anna-Lena Elled ombord på den svenska båten.

Men nu är Volvo Ocean Race 2014-2015 över. Vad som händer härnäst vågar Anna-Lena inte spekulera i.

– Jag kan inte förstå att det är sista gången jag tävlar tillsammans med det här gänget. Men nu ska vi bara njuta och gå på regattamiddag. Kanske om ett par dagar eller ett par veckor kommer jag förstå att det här äventyret är över, säger hon.

Slutsegrare i Volvo Ocean Race 2014-2015 blev Team Abu Dhabi Ocean Racing.

Den korta kappseglingen i Göteborgs hamninlopp avgjordes i lätta vindar men blev ändå händelserik. Banan kantades av åskådarbåtar som tagit sig ut på havet för att se det sista tävlingsmomentet i Volvo Ocean Race In-Port Series. Volvobåtarna gjorde ett och annat slag in bland åskådarbåtarna, vilket var ytterligt populärt hos publiken.

Danska Team Vestas Wind tog starten men hamnade efter på det första varvet. Då tog istället Team Brunel kommandot och det nederländska laget med veteranen Bouwe Bekking som skeppare kunde ohotat ta hem segern.

Team SCA, med Kronprinsessan Victoria som gäst ombord, gjorde en stark insats och seglade in på en andraplats. Det betyder att svenskbåten säkrade en tredjeplats i den totala In-Port-serien.

– Vi har redan frågat om Kronprinsessan vill vara med och segla med oss igen, säger Team SCA:s skeppare Sam Davies och fortsätter:
– Hela laget gjorde riktigt bra ifrån sig idag och kommunikationen funkade väldigt bra ombord. Vi kände att vi verkligen ville avsluta på topp här i Göteborg.

För kinesiska båten Dongfeng Race Team, men svensken Martin Strömberg ombord, gick det sämre. En dålig start gjorde att teamet fick svårt att knappa in på sina motståndare, men lyckades ändå ta sig in på en fjärde plats.
– Vi är lite besvikna på vår insats idag, men om man sammanfattar hela tävlingen så har vi uträttat något stort. Jag kommer aldrig glömma den här veckan och mottagandet vi fått i Göteborg. Det är nästan svårt att beskriva men det har varit fantastiskt fint, säger Martin Strömberg.

Göteborgs In-Port Race
1. Team Brunel 14:08:54 – 1pt
2. Team SCA 14:10:19– 2pts
3. MAPFRE 14:11:50- 3pts
4. Dongfeng Race Team 14:12:14– 4pts
5. Team Alvimedica 14:12:49 – 5pts
6. Abu Dhabi Ocean Racing 14:14:10– 6pts
7. Team Vestas Wind 14:16:31 – 7pts

Volvo Ocean Race In-Port Series
1. Abu Dhabi Ocean Racing – 31pts
2. Team Brunel – 32pts
3. Team SCA – 35pts
4. MAPFRE – 37pts
5. Team Alvimedica – 37pts
6. Dongfeng Race Team – 40pts
7. Team Vestas Wind – 73pts

Poängtabell Volvo Ocean Race 2014-15
1. Abu Dhabi Ocean Racing – 24pts
2. Team Brunel – 29pts
3. Dongfeng Race Team – 33pts
4. MAPFRE -34pts
5. Team Alvimedica – 34pts
6. Team SCA – 51pts
7. Team Vestas Wind – 60pts


Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line