Snart lyfter kattorna

15 060820 ACWS Portsmouth 2

I helgen börjar Louis Vuitton America’s Cup World Series i Portsmouth, England. Svenska Artemis Racing siktar på att vinna världens mest prestigefulla seglingstävling och om drygt en månad kommer tävlingen och de flygande katamaranerna till Göteborg. Detta är början på kampen om den största seglingsbucklan på Bermuda 2017.

– Efter många månader av träning och förberedelser känns det väldigt skönt att äntligen börja kappsegla, säger Fredrik Lööf som är taktiker på Artemis. Det är viktigt för oss att få en bra start i serien och att ta pulsen på våra konkurrenter.

Se också intervjun med Fredrik när han var på båtmässan i Älvsjö:

{jumi [jumi/fredrikac.html]}

Fredrik Lööf är en av Sveriges mest meriterade seglare med flera OS-medaljer och framförallt en guldmedalj i Starbåt från OS i London 2012. Nu satsar han på att vinna den 35:e upplagan av America’s Cup med det svenska laget Artemis Racing. Och målen är högt ställda i den multinationella besättningen som består av några av världens mest framgångsrika och respekterade seglare och designers.

Mellan dess medlemmar har teamet redan samlat ihop 61 America’s Cup Kampanjer, inklusive 14 segrar. Lagmedlemmarna (inklusive två designers) har tävlat i 21 olympiska spel, vunnit 10 medaljer, varav 6 guldmedaljer.

15 061081 ACWS Portsmouth

Svensklaget kommer dock möta hårt motstånd i helgen och inte bara från de regerande mästarna i America’s Cup Oracle Team USA. Hemmalaget Land Rover BAR Racing har den fyrfaldiga OS-guldmedaljören Ben Ainslie som skeppare och Groupama Team France leds av skepparen Franck Cammas som vann Volvo Ocean Race 2011-12.

I Louis Vuitton America’s Cup World Series 2015-och 2016 samlar lagen poäng som de tar med sig till America’s Cup Challenger Series på Bermuda 2017. Där utses vilket lag som får utmana Oracle Team USA om den åtråvärda America’s Cup-bucklan i finalen som avgörs i Bermuda samma år.

I serien seglar lagen med 45 fot långa katamaraner som foilar, det vill säga att de lyfter från vattenytan och bokstavligt talat flyger fram i upp till 40 knop.

– Detta är ju första gången alla lagen samlas på startlinjen och det kommer att bli en väldigt häftig tävling i Portsmouth. Med sex flygande katamaraner som gör upp mot varandra kommer det inte att likna någonting åskådare sett tidigare, säger Fredrik Lööf.  


Tävlingen i Portsmouth kan följas i direktsändning på TV4 Play -
www.tv4play.se/program/americas-cup-artemis-racing


Nästa deltävling i Louis Vuitton America’s Cup World Series avgörs i Göteborg 27 – 30 augusti.

Deltagande lag:
Artemis Racing, Sverige

Land Rover BAR, Storbritannien

Groupama Team France, Frankrike

Emirates Team New Zealand, Nya Zeeland

Softbank Team Japan, Japan

Oracle Team USA, USA, (Försvarare av America’s Cup-titeln)

Program för Louis Vuitton America’s Cup World Series i Portsmouth 23 – 26 juli:
Lördag 25 juli klockan 14.30 – 16.00: Race 1 & 2 (direktsändning i TV4 Play)

Söndag 26 juli klockan 14.30 – 16.00: Race 3 & 4 (direktsändning i TV4 Play)

Söndag 26 juli klockan 17.15 – 18.00: Prisutdelning


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Genvägsboken

Genvägsboken

Förarbevis för vattenskoter

Förarbevis för vattenskoter

Bortom horisonten

Bortom horisonten

Långedragsjullar

Långedragsjullar

Radarbok med AIS

Radarbok med AIS

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line