Kattorna har kommit till stan

Nu har de flygande katamaranerna kommit till Frihamnen i Göteborg. På lördag och söndag ska svenska Artemis försöka hämta hem den svidande sistaplatsen från Portsmouth. Sittbrunnen är på plats och bevakar vad som händer runtomkring. Själva tävlingen sänds i TV12. På nätet kan man också se den, men då måste man betala runt 80 pix.

I helgen avgörs alltså den andra deltävlingen av Louis Vuitton America’s Cup Word Series i Göteborg. Hemmalaget Artemis Racing laddar för revansch och skepparen Iain Percy lovar att det blir den mest spektakulära regattan som någonsin setts i Göteborg.

Finalen av America’s Cup på Bermuda 2017 kan verka avlägsen. Men kampen om att få utmana de regerande mästarna Oracle Team USA om seglingsvärldens mest prestigefulla buckla inleddes i Portsmouth för en månad sedan och fortsätter nu i Göteborg. De sex tävlande lagen har de senaste dagarna jobbat med att få färdigt sina AC45:or inför helgens stora drabbning.

Katamaranerna sjösätts på torsdag, samma dag som evenemangsområdet i Frihamnen öppnar, och under träningsseglingen på fredag kommer seglarna känna på tävlingsarenan i Långedrag. På lördag klockan 13.00 starar det första av totalt fyra seglingar och på söndag eftermiddag vet vi vilket lag som får kliva högst upp på prispallen.

– Det känns fantastiskt att vara i Sverige, säger hemmalaget Artemis Racings brittiska skeppare Iain Percy. Vi tränade i Stockholm för två veckor sedan och fick ett otroligt mottagande från folket där som för första gången fick se foilande katamaraner mitt i staden.
– Det finns många seglingsintresserade människor här och jag tror att många kommer att vilja kolla in vad som kommer bli den mest spektakulära tävlingen som seglats i Göteborg någonsin.

Men regattan handlar om mycket mer än att visa upp sporten för den svenska publiken. För Artemis Racing var den första deltävlingen i Portsmouth för en månad sedan en besvikelse. Där slutade svensklaget i botten av tabellen och nu siktar de på att få revansch.
– Det var ett oacceptabelt dåligt resultat för oss senast och vi måste göra bättre ifrån oss i Göteborg. Konkurrensen är väldigt hård men trots att de seglare som är med räknas till värdenseliten är det ingen av oss som har lång erfarenhet av den här typen av båtar. Det resulterar i att det blir väldigt händelserik segling.

På grund av en skada kommer Fredrik Lööf inte segla på Artemis Racing i Göteborg. Han kommer istället att ta rollen som lagets coach medan nyförvärvet Kalle Torlén tar hans plats ombord. Torlén har seglat med 49er-klassen i Långedrag många gånger.

– Att segla där med de här båtarna kommer att bli något helt annat och det kommer bli väldigt häftigt att tävla med Artemis Racing framför hemmapubliken, säger Torlén. Vi har hemmaplan och ska göra allt för att få ett bra resultat.

– Stämningen i laget är väldigt bra. Vi vet att det inte gick bra i Portsmouth men vi har jobbat hårt sedan dess. Alla i laget är proffs och det är ingen som sticker huvudet i sanden, säger Torlén.

Louis Vuitton America’s Cup World Series Gothenburg går av stapeln 27-30 augusti och seglingarna avgörs i Långedrag. Evenemangsområdet i Frihamnen är fullt av aktiviteter varje dag, läs programmet för Race Village här - http://acws-gothenburg.americascup.com/en/whats_going_on.html

Program seglingen Louis Vuitton America’s Cup World Series Gothenburg:
Torsdag 27/8 – Tech Day i Frihamnen
Fredag 28/8 13.00 - 14.30 – Träningssegling
Lördag 29/8 13.00 - 14.30 – Race 1 & 2
Söndag 30/8 13.00 - 14.30 – Race 3 & 4 (dubbla poäng)

I Louis Vuitton America’s Cup World Series seglar lagen med AC45:or, 45 fot långa katamaraner som foilar, det vill säga att de lyfter från vattenytan och bokstavligt talat flyger fram i upp till 40 knop. I serien samlar lagen poäng som de tar med sig till America’s Cup Challenger Series på Bermuda 2017. Där utses vilket team som får utmana Oracle Team USA om den åtråvärda America’s Cup-bucklan i finalen som avgörs på Bermuda samma år.

Poängtabell Louis Vuitton America’s Cup World Series:
1. Land Rover BAR (Storbritannien) – 19p
2. Emirates Team New Zealand (Nya Zeeland) – 18p
3. ORACLE TEAM USA (USA) – 16p
4. Groupama Team France (Frankrike) – 13p
5. Softbank Team Japan (Japan) – 13p
6. Artemis Racing (Sverige) – 11p


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

🔍 Vättersnipor och råbockar

🔍 Vättersnipor och råbockar

Slusshandboken

Slusshandboken

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line