Artemis missade andra racet - nu näst sist!

Först såg det ut som de skulle ta det den här dagen. Svenska Artemis tog hem starten och drog iväg på första loppet. Full fart, eller vad man nu ska kalla det i de lätta vindarna utanför GKSS i Långedrag. De vann storstilat det första loppet, som dessutom gav mer poäng än förlustracen dagen innan.

Men sen var det slut på det roliga. Kiwisarna i Team Emirates New Zealand öste på, seglade om Oracle och tog hem andra loppet och totalsegern.

 

– Det kändes riktigt bra att öppna med en övertygande seger idag men sedan gjorde vi ett avgörande misstag i starten på sista seglingen, säger Kalle Torlén på svenskbåten. Vi fick inte upp vårt Code Zero-segel när vi skulle och det kostade oss racet. Just nu känns det tungt för jag får ta på mig mycket av ansvaret för den missen.

Trots en strålande dag och en tusen man på bryggorna, kändes kappseglingen liteavslagen. De lätta vindarna gjorde att katamaranerna inte lyfte ur vattnet. De nya super-45-fotarna går visserligen fort när de kommer upp ur vattnet, men de är inte lika imponerande som de stora 72-fotarna som avgjorde cupen i San Fransisco. Och banan är inte vidare överblickbar för annat än helikoptern och tv-showens grafiksystem.

I Frihamnen i Göteborg har man haft Race Village, men betydligt glesare med folk än under Volvo Ocean Race-målgången.

Tävlingsledningen har säkert lyckats få ner kostnaderna för de olika kampanjerna/sponsorerna. Men antagligen har de allt mindre spektakulära båtarna också skruvat ner publiken intresse. Men vi får väl se hur det ser ut när de kommer till Bermuda 2017. Typiskt för Americas Cup är ju att allt kan hända. Och gör det!

Niklas Krantz

Som tillbringade racen i
staketbåten Hafsorkestern

Totalpoäng för Worl Series:

  1. Emirates Team New Zealand - 72
  2. Land Rover BAR - 65
  3. ORACLE TEAM USA - 64
  4. SoftBank Team Japan - 56
  5. Artemis Racing - 53
  6. Groupama Team France - 50

 


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Ankarliv

Ankarliv

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Radarbok med AIS

Radarbok med AIS

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line