Världens största årliga havskappsegling, Gotland Runt, startar på söndagen den 30 juni i Sandhamn. Efter att de senaste åren ha startat i centrala Stockholm, gör nu racet en spännande tillfällig comeback till Stockholms skärgårds seglarcentrum, Sandhamn.

Redan på fredag börjar de över 200 segelbåtarna samlas i hamnen på Sandhamn inför Gotland Runt, en av de mest prestigefyllda havskappseglingarna i Europa. Årets startfält är särskilt imponerande med ett stort antal internationella deltagare och rekordmånga kvinnor. Över 30% av besättningarna kommer från utlandet och 146 kvinnliga seglare kommer delta i årets race.
Årets deltagare inkluderar allt från nöjesseglare till några av de bästa proffsteamen från norra Europa. För några är det ett prestigefyllt race på elitnivå, för andra ett stort äventyr och något att checka av på sin ”bucket-list”. En anmärkningsvärd deltagare är Ravenger, en 175-fots (45 meter) båt, den största båten någonsin att delta i Gotland Runt. Ravenger är en av favoriterna till att bli snabbaste runt Gotland eller till och med slå banrekord.
Tävlingsstarten sker på söndagen den 30 juni kl 14:00 på Gråskärsfjärden strax söder om Sandhamn. De drygt 200 båtarna kommer då att påbörja sin segling runt Gotland, med målgång två till tre dygn senare i Sandhamn. Banan sträcker sig 350 distansminuter (645 km) och går inledningsvis längs skärgården upp till Svenska Högarna, för att sedan vända söderut mot Gotland.
Gotland Runt är inte bara en kappsegling, utan även en folkfest på land. Den 28 juni öppnar tävlingshamnen på Sandhamn där besökare på nära håll se de tävlande båtarna som genomför sin registrering och säkerhetskontroll. Området erbjuder även restauranger, underhållning och mycket mer, och allt är öppet för allmänheten.

Välkomna ut till Sandhamn för att följa racet från första parkett. Det finns även möjlighet att följa med ut i en mediabåt under starten, 30 juni, eller under tillfarsseglingen från Saltsjöbaden, 28 juni, för att känna pulsen av racet.


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Åland, de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line