Torbjörn tar rodret

torbjorn

I helgen var oljemiljardären, americascuputmanaren och artemisägaren Tobjörn Törnqvist ute och seglade  med laget i Almeda. Han sa att han gilllade vad han såg, inte bara av båten, konstruktionen och besättningen.

- San Fransiscobukten kommer att bli en alldeles fantastisk tävlingsbana. Det är så nära land och till och med idag var det mycket folk ute och tittade. Jag kan föreställa mig hur spektakulärt det kommer att bli.

Americas Cup anser han vara det ultimata priset och att tävla om det är en dröm han aldrig hade trott skulle bli sann. Sen får vi väl se om han lyckas ta hem bucklan till Sverige i sommar.

- De här nya flerskrovsbåtarna ger något helt nytt när det gälller segling, sa han. Det är på sätt och vis det som är hela andan i Americas Cup. Den har alltid varit kontroversiell. Alltid före sin tid. Den har under historiens lopp producerat båtar man aldrig hade sett tidigare.

- Det är verkligen ett steg in i 20-hundratalet med något helt nytt näär det gäller segling. Det här kommer absolut att nå ut även till den icke-seglande publiken. Det är svårt att övertyga de som inte förstår segling, men jag tror vi kommer att ge dem något de aldrig sett förut.

Laget har hämtad sig från bakslaget med vingseglet som bröts under träningen i somras och som försenade sjösättningen av Artemis stora 72-fotare.

- Jag tycker vi har hanterat våra bakslag på ett bra sätt. Det har kostat tid. Men vi har tagit oss igenom det och nu känner vi oss säkra på vad vi gör.

artemistorbj

- Nu är vi på upploppet. Nu handlar det om tid på vattnet och att svetsa samman laget. Designen är gjord. Vi har gjort våra val. Nu är det finjusteringar här och där, men framförallt handlar det om att få eseglingsteamet att göra det bästa av det vi har.

Och oavsett om det blir i Sverige eller någon annanstans nästa gång, så lovar Torbjörn Törnqvist att Artemis kommer att leva in i nästa omgång också.

- Vi tänker långsiktigt när vi bygger det häär teamet, säger han. Det har tagit två, tre år och ooavsett hur det går, har vi ett fantastiskt lag och en bra grund att stå på. Det kommer att vara upp till försvararen att sätta reglerna, så det är inte helt säkert i vår kontroll om vi kan delta eller inte, men, ja vi ser det på lång sikt. 


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Med floran i båten

Med floran i båten

🔍 Vättersnipor och råbockar

🔍 Vättersnipor och råbockar

Slusshandboken

Slusshandboken

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Ett år utan skor

Ett år utan skor

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line