Warning: Undefined variable $fullImagePath in /data/d/9/d9f5e442-0da4-4bd5-8585-e272bafe4841/sittbrunnen.se/public_html/plugins/opengraph/content/content.php on line 331
Segling och båtliv. - Vinnaren tar allt!

Vinnaren tar allt!

Grattis till bucklan Oracle!

Från underläget 1-8, i matchen som går till 9, har nu Americas cupförsvararen Oracle vunnit det avgörande racet. Det betyder att seglingsvärldens mest åtråvärda pris stannar i San Fransisco.

Årets version av Americas Cup har utvecklat sig till en riktig rysare, sen Kiwisarna i ETN från Nya Zeeland kammade hem en radda raka segrar, tills de var bara en poäng. Då fixade amerikanarna till sin båt med en rad förbättringar och bytte ut sin strateg. Sen dess har de tagit allt, deras båt går helt enkelt fortare. I går lyfte de sig på foilarna och flög förbi Kiwisarna, trots att de vunnit starten och slagit hastighetsrekord med 47 knop vid första rundningen. Och idag åkte de ifrån Kiwisarna, trots att de kom iväg fortast i starten.

Det har varit nervpirrande, men också dödligt. Andrew "Bart" Simson drunknade när den svenska katamaranen Artemis välte under förberedelserna. Och de jättelika 72 fot långa katamaranerna visade sig mot alla odds kunna flyga, foilande på sina böjda centerbord. Under Golden Gate har seglingsporten dessutom utvecklat sig till en tv-sport med pedagogisk grafik som gör att man även som icke tävlingsseglare begriper vad de sysslar med.

Jag tror att den 34 Americas Cup kommer att gå till historien som det som fick seglingssporten att slå igenom i media, i varje fall tv.

Ses!

Niklas Krantz


Se också de här artiklarna:

Senaste inläggen

Succe', trots allt!
21.03.2023, 16:26 by niklas

Bokpremiär i Göteborg och Nacka
21.03.2023, 12:49 by niklas

Starlink och facebook sjöräddare
16.03.2023, 10:04 by niklas

Eniro blir Skippo
13.03.2023, 18:11 by niklas

Spåra och fjärrstyr
13.03.2023, 14:03 by niklas

Logga in till kommentarer och forum

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line