Turkamerikansk filmdröm blev Volvobåt

För sju år sedan träffades två hängivna unga seglare från USA under inspelningen av en seglingsdokumentär. Deras gemensamma dröm var att de någon gång skulle kunna sjösätta ett eget projekt i Volvo Ocean Race och delta i världens tuffaste havskappsegling.

Det som verkade som en långsökt dröm blev idag verklighet när det nya laget Team Alvimedicas deltagande i Volvo Ocean Race 2014-15 presenterades i Istanbul, hemstad för företaget Alvimedica som står bakom projektet.

Mark Towill var bara 18 år när han träffade den fyra år äldre Charlie Enright under inspelningen av Disneys seglingsfilm Morning Light som de båda medverkade i. I dokumentären, som följde en kappsegling över Stilla Havet, medverkade också några av de främsta namnen inom havskappsegling.

– Vi träffades under uttagningarna till filmen och båda två såg på det projektet som starten för vår dröm och det var Volvo Ocean Race, säger Charlie Enright som idag är 29 år.

– Vi hade flera veteraner från tävlingen som coacher under inspelningen av Morning Light – Stan Honey, Mike Sanderson, Jerry Kirby – och de gav oss grunderna när det gäller havskappsegling på hög nivå.

– Vår vision har varit klar sedan en tid tillbaka och har fungerat som motivation för allt vi har gjort. Men det har inte på något sätt varit lätt även om vi fick en bra start tack vare filmen. Vi har stått och stampat i långa perioder, försökt hitta vår chans och allt har handlat om att skapa våra egna möjligheter. Men vi har också fått mycket hjälp från många människor för att göra detta till verklighet, säger Mark Towill som tillsammans med Enright startade företaget All-American Ocean Racing i Newport, Rhode Island där Volvo Ocean Race stannar under ett hamnstopp maj 2015.

Deras planer började långsamt ta form 2011 när VD:n för Volvo Ocean Race, Knut Frostad, bjöd in dem till Alicante, Spanien för starten av den senaste upplagan av Volvo Ocean Race. Efter att ha lagt andra åtaganden åt sidan tog de upp jakten på en titelsponsor. Enright och Towill fann tillslut ett ambitiöst, ungt företag – Alvimedica, som nu kommer att backa upp laget och ta drömmen hela vägen till startlinjen för den kommande upplagan av Volvo Ocean Race som inleds i Alicante den 4 oktober i år.

Alvimedica är aktiva inom medicinsk utrustning och passar perfekt för ett lag som siktar på att ha en besättning som främst ska bestå av seglare under 30 år. Företagets fokus på att vara smidiga, innovativa och orädda att fatta djärva affärsbeslut, som att till exempel att ta sig an den stora amerikanska marknaden, har bidragit till att göra dem till ett av de snabbast växande unga företagen i Turkiet. Nu vill ledningen bredda horisonten genom att vinna mark i nya marknader och framförallt USA. Det nya unga amerikanska laget i Volvo Ocean Race är ett perfekt instrument att använda för att lyckas med det.
Enright, som kommer att vara skeppare, är tillsammans med Towill de enda lagmedlemmarna som hittills bekräftats och nästa steg för dem är nu att rekrytera de bästa unga havskappseglarna i världen.

– Planen är att först leta efter folk i USA och sedan vidga det till att ta in seglare från andra delar av världen inklusive Turkiet och Italien, säger Mark Towill.
Knut Frostad välkomnar varmt det nya laget och deras titelsponsor som nu blir det femte laget som tillkännagivit sitt deltagande i den kommande upplagan av Volvo Ocean Race.

– Det här är ett av de mest spännande nya lagen som jag sett sedan jag började det här jobbet. Team Alvimedica är precis vad jag drömt om sedan 2008 när jag blev en del av tävlingsledningen – unga människor som tar initiativ till att starta ett nytt projekt.

– Vi välkomnar också den nya sponsorn från Turkiet som är ett land där det fanns ett stort intresse för den senaste upplagan av tävlingen och där seglingssporten växer. Det handlar om ett medicintekniskt företag med fokus på hjärtat, och jag anser att Volvo Ocean Race är en av världens tuffaste utmaningar för fysiken och hjärtat så det borde bli en intressant studie.
VD:n för Alvimedica, Dr Cem Bozkurt tillägger:

– Som ett ungt företag har vi mycket stora ambitioner för den globala marknaden och vi har samma mål inom seglingen. Volvo Ocean Race är ett dynamiskt evenemang med hög fart och som drar nytta av modern teknik precis som Alvimedica. Vi är stolta över att ha den turkiska flaggan på en båt i den mest utmanande seglingstävlingen i världen.
Team Alvimedica seglar under både amerikansk och turkisk flagga. Lagets VD kommer att bli Bill Erkelens som är ett välkänt namn inom segling i USA och som har haft en ledande roll i ett flertal America’s Cup-lag. De ansluter sig nu till Team SCA, Abu Dhabi Ocean Racing, Dongfeng Race Team och Team Brunel som sedan tidigare ingår i startfältet för Volvo Ocean Race 2014-15. Tävlingen sträcker sig över 38,739 sjömil, pågår i nio månader och avslutas i Göteborg i juni 2015.

Den kommande omgången av Volvo Ocean Race blir den 12:e upplagan av tävlingen som startade för 40 år sedan, i september 1973 som Whitbread Round the World Race.
Tävlingen startar den 4 oktober med det första In-Port Racet Alicante, Spanien och avslutas med ett sista In-Port Race den 27 juni 2015 i Volvos hemstad Göteborg.
De kommande två upplagorna kommer att seglas i en ny entypsbåtklass med hög prestanda – Volvo Ocean 65. Den nya båten har designats av Farr Yacht Design och byggs av ett konsortium av fyra båtvarv i Storbritannien, Frankrike, Italien och Schweiz.
I den 38 739 sjömil (71,745 km) långa tävlingsrutten ingår hamnstop i Kapstaden (Sydafrika), Abu Dhabi (UAE), Sanya (Kina), Auckland (Nya Zeeland), Itajaí (Brasilien), Newport, Rhode Island (USA), Lissabon (Portugal) och Lorient (Frankrike). Ett 24 timmar långt depåstopp äger rum på den sista sträckan mellan Frankrike och Sverige.
De nya tävlingsbåtarna kommer att vara enskrovsbåtar på 65 fot (19.8 meter), konstruerade enligt en strikt entypsregel och “seglingsklara” vid leverans. Det senaste inom video-, satellit- och informationsutrustning kommer att finnas med ombord för att kunna utveckla arbetet som görs av våra Onboard Reporters, ett program som tävlingen jobbat med sedan 2008-09.
Det första laget att tillkännage sitt deltagande i nästa upplaga av tävlingen sponsras av svenskbaserade SCA, ett globalt hygien- och skogsbolag som ställer upp i tävlingen med en besättning med enbart kvinnor. Senast en dambesättning ställde upp i Volvo Ocean Race var 2001-02. Det andra laget som presenterats, Abu Dhabi Ocean Racing, har återigen dubbla OS-silvermedaljören Ian Walker som skeppare. Ett kinesiskt lag backat av Dongfeng Comersial Vehicle och lett av OC Sport är det tredje laget som tillkännagivit sitt deltagande. Med veteranen Bouwe Bekking som skeppare är Team Brunel från Holland det fjärde laget som gett sig in i tävlingen. Team Alvimedica som seglar under både amerikansk och turkisk flagga är det senaste laget som bekräftat att de ska delta. De kommer att ha en besättning som främst består av seglare under 30 år. Fler lag kommer att presenteras de kommande månaderna.
Senaste upplagan av tävlingen startade i oktober 2011 i Alicante, Spanien och vanns av Groupama Sailing Team med skepparen Franck Cammas i Galway, Irland i juli 2012. Med på vinnarbåten var också de svenska seglarna Martin Krite och Martin Strömberg.


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Genvägsboken

Genvägsboken

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Med floran i båten

Med floran i båten

Bortom horisonten

Bortom horisonten

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line