Hansen blev Stenamästare

Det blev ingen höjdarstart på veckan för Hansen Sailing Team, som låg under i matcher efter första dagen. Men att slå i underläge är det som Ålandsbon Björn Hansen och hans team gör bäst. Efter att de tog sig till kvartsfinal med minsta möjliga marginal i torsdags har teamet gått från klarhet till klarhet. Semifinalen slutade med 3-1 mot Taylor Canfield från Amerikanska Jungfruöarna och redan då, under lördagsförmiddagen, kände Hansen att det låg en seger i luften.
– Jag mår fantastiskt bra, det har jag gjort hela veckan. Det har nästan blivit som en vana, man vet inte hur det känns att förlora på Marstrand, säger Björn Hansen, precis nybadad efter segerdoppet.

Bara några minuter efter att Hansen säkrade sin finalplats tidigare under lördagen seglade britten Ian Williams och hans team GAC Pindar in den andra finalplatsen över italienaren Fransesco Bruni. Hansen och Williams har under många år stridit i den yttersta världstoppen. Så sent som 2011 möttes teamen under finalen av Stena Match Cup och Hansen fick se sig besegrad av den 37-årige britten från Lymington i England. 
Allting var uppbäddat för att de skulle bli en tajt och rafflande final som troligen skulle avgöras först i femte och sista matchen. Men redan efter fyra matcher lyckads svenskarna komma till ett avgörande. 
– Jag gjorde en ganska tidigt gipp på sista länsen in och när jag sedan tittade bakåt kände jag, ”fasen, det här släpper vi inte”, säger Björn och försöker beskriva vad han känner:
– Det är helt osannolikt, jag blev nästan gråtfärdig på sista länsen när man hörde allt folk på klipporna som applåderade och sjönk. Jag har svårt att finna ord.

Nu har du lika många raka segrar som Peter Gilmour har i rad, kommer ni hit nästa år och kämpa för ett fjärde?
– Man kan ju inte säga nej på den frågan, det går ju inte. Klart vi kommer tillbaka! skrattar Björn Hansen. 
Segern innebär att teamet tar viktiga poäng i världscupen och klättrar upp till en andra plats, efter Ian Williams. Nästa världscuptävling är i polska Sopot den 31 juli, då Williams får chans till revansch mot sin ärkerival sedan flera år. 
Efter dagens förlust var han fåordig.
– Björn och hans lag seglade helt enkelt för bra och allt gick deras väg, säger Ian Williams.

Innan finalen gjorde Taylor Canfield och Fransesco Bruni upp om tredjeplatsen, där 25-årige Canfield gick vinnande ur striden.


Sittbrunnens bokhandel är öppen

🔍 Vättersnipor och råbockar

🔍 Vättersnipor och råbockar

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Åland, de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line