Dansk Volvobåt i oktober

Den sjunde båten i Volvotävlingen tillkännagavs nu i sista sekunden. Den blir dansk och sponsras av vindkraftföretaget Vestas. Den sexfaldiga världsmästaren Chris Nicholson kommer att vara lagets skeppare och genomföra sitt femte Volvo Ocean Race. Arbetet med att göra laget redo för starten av tävlingen i oktober är redan på G.

– Det är en ära att få vara skeppare för Team Vestas Wind. De har mer expertkunskaper om att tygla vindens krafter än någon annan och tillsammans kan vi använda våra erfarenheter för att ta oss an den här stora utmaningen, säger Nicholson som har deltagit i två OS för sitt hemland Australien.

Två danska seglare, Nicolai Sehested och Peter Wibroe, kommer att ingå i den åtta man starka besättningen. 24 år gamla Sehested är bland de yngsta danska deltagarna i tävlingens 41 år långa historia.

I den senaste upplagan av tävlingen deltog sex båtar. VD:n för Volvo Ocean Race Knut Frostad tror att Team Vestas Wind, som blir den första danska båten i tävlingens historia, passar perfekt för världens tuffaste jordenruntkappsegling.
– Vestas är ett globalt företag som är helt fokuserade på vindkraft och att göra världen renare för kommande generationer, säger Frostad och fortsätter:
– Jag är mycket glad över att vi nu får sju lag på startlinjen, samtliga med de nya entypsbåtarna Volvo Ocean 65 som presenterades som koncept för bara två år sedan.

Vestas har byggt upp ett gott rykte för sin vindteknologi och sina produkter och tjänster. Företaget började producera vindturbiner 1979 och har vuxit till att vara ledande på marknaden.
– Vind är vad vi jobbar med och det är vår passion. Volvo Ocean Race är en perfekt plattform som vi kan använda för att nå ut till våra kunder, visa vår teknologi och stärka vårt varumärke i några av våra viktigaste marknader runt om i världen. Det är helt i linje med vår nya företagsstrategi ”Profitable Growth for Vestas”, säger Vestas Wind Systems VD Anders Runevad.

Team Vestas Wind ansluter därmed till startuppställningen som sedan tidigare består av Team SCA (SWE), Abu Dhabi Ocean Racing (UAE), Team Brunel (NED), Team Alvimedica (USA), ett spanskt lag som hittills inte presenterat sin titelsponsor samt Dongfeng Race Team där den svenske seglaren Martin Strömberg ingår.

Det danska lagets båt kommer att testas i vattnet för första gången i mitten på augusti när laget förbereder sig för att segla de 2000 sjömil som krävs för att kvalificera sig till Volvo Ocean Race. Tävlingen startar med ett In-port race i Alicante den 4 oktober. Den första etappen startar den 11 oktober och går till Kapstaden, Sydafrika. Tävlingen avslutas med målgång i Göteborg nästa sommar och ett avslutande In-port race mitt i hjärtat av staden den 27 juni.

Varje dag producerar Vestas vindkraftverk grön el som bidrar till den internationella kampen mot global uppvärmning. Vindkraft från Vestas drygt 51 000 vindturbiner minskar i dagsläget utsläppen av koldioxid med 60 millioner ton CO2 varje år, samtidigt som de bygger en säker och oberoende elförsörjning.

Vestas har levererat vindkraft i 73 länder och gett jobb till runt 16 000 dedikerade människor vid sina service- och projektanläggningar, forskningsanläggningar, fabriker och kontor runt om i världen. Med över 52 procent mer megawatt installerade än de närmaste konkurrenterna och mer än 60 GW (19 %) av den totala kapaciteten worldwide, är Vestas världsledande inom vindkraft.


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Ett år utan skor

Ett år utan skor

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Radarbok med AIS

Radarbok med AIS

Nautisk uppslagsbok

Nautisk uppslagsbok

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line