Ex-redaktör i tappad sug.

tidvatten1

På ett seminarium på Allt för Sjön i våras höll Micke Westin föredrag om hur man fyndade en långfärdsbåt genom att spåra upp "tappade sugar". Sen gick ha själv och hittade en tappad sug, som han nu har stuckit iväg med. Förre På Kryssredaktören Micke Westin med besättning befinner sig nu ombord på Svea på väg mot varmare breddgrader för vintern.

Den tidigare båten Roobarb, en kompakt och mycket sjövärdig Vancouver 27, är alltså nu uppgraderad till en betydligt större Overseas 35, som köptes tämligen spontant som en tappad sug på Gotland.

sugen

Under halva juli och augusti har båten, som inte var helt färdig och aldrig varit sjösatt, utrustats och förbättrats. Båten som fått namnet ”Svea av Valleviken” kommer dock att behöva fixas i ordning under vägen.

- Alternativet var att skjuta på seglingen ett år och det ville vi inte - vi kan leva med att allt inte är perfekt innan avresan, säger Micke.

Målet är tillsvidare inte helt bestämt. Eftersom de kom iväg sent från Östersjön och vindar och lågtryck kommer att i högsta grad påverka hur långt de kommer.

Just nu är de i Lexioes i Portugal och inväntar rätt vindar för de 500 M över till Porto Santo efter att ha mellanlandat i Lissabon och möjligen också Lagos. Om vädret ställer till problem så är Marocko ett alternativt delmål.

Eftersom ambitionen inte sträcker sig mycket längre än att bit-för-bitsegla så är upplevelser och en behaglig vintertempertur viktigare än ett bestämt slutmål. Även om det naturligtvis finns en ambition och en dröm om Västindien!

Till våren, efter att ha parkerat båten någonstans för några månader, återvänder de till Stockholm för att sälja Roobarb och ställa i ordning sin modifierade Fingal med elmotor och gaffelrigg för att segla i de svenska och finska skärgårdarna.

- Våra skärgårdar är bland världens bästa seglingsvatten, säger Micke som menar att bara Stockholms skärgård räcker ett helt liv.

Under seglingen kommer Micke fortsätta att skriva artiklar men också skriva på kommande delar av ”Dra dit pepparn växer” - handboken som kom i våras om att förbereda en långsegling. I första delen tar han bland annat upp varför just en ”tappad sug” är det bästa båtköpet för alla som funderar på att segla långt …

Seglingen går att följa på www.dromresan.com

 


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Sven Barthel på Sillö

Sven Barthel på Sillö

Genvägsboken

Genvägsboken

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line