Segla till Amerika med Harald

https://youtu.be/6bTkmG5b-VQ

Nu har du chansen att segla till Amerika med ett vikingaskepp. Harald Hårfagre söker besättning över Atlanten till sommaren, mellan april och september. Minst två månader ska man vara beredd att segla för att mönstra på.

Draken Harald Hårfagre är världens största vikingaskepp, 35 meter långt och 8 meter brett. Masten är 24 meter hög och har 260 kvadratmeter segel samt 25 par åror. Hon väger 95 ton. Med det har hon seglat i 14 knop. På resan till Vinland och de stora sjöarna till sommaren ska hon ha en besättning av 32 erfarna seglare.

Det är ingen exakt kopia av ett gammalt skepp, men har byggts med inspiration från Gokstadsskeppet som hittades i Oslo. För konstruktionen har man gått tillbaka på gamla norska båtbyggartraditioner. Det är byggt av företagaren Sigurd Aase från Haugesund. 2010 började man bygga, och 2012 sjösattes hon och man började experimentera hur man seglar ett drakskepp utmed norska västkusten.

2014 och seglade ut på sin första expedition på Nordsjön i hård motvind mot Orkneyöarna. Då bröts masten.

– En kombination och vind och hög sjö knäckte den, förklarade den svenske skepparen Björn Ahlander för Expressen.

Ingen skadades, men hon fick vända in till Liverpool för att hitta en ny mast.

Och nu är det så dags för en expedition i Leif Ericssons spår.  Kursen är satt via historiska vikingabosättningar på Shetlandsöarna, Färöarna, Island och Grönland. I Amerika kommer man att besöka hamnar i i Kanada, uppför Saint Lawrence-floden till Quebec, Montreal och Toronto, över de stora sjöarna till New Yorks kanalsystem i USA. Om de bara kommer in i alla slussar och under broarna.

 


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Skutrigg

Skutrigg

Genvägsboken

Genvägsboken

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Kokkonst i kabyssen

Kokkonst i kabyssen

Radarbok med AIS

Radarbok med AIS

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line