Med hjälp av uppdateringar i Facebookgruppen Starlinks for boats, kunde fyra personer räddas efter att båten sjunkit mitt i Stilla havet, efter en kollision med en val.

SV Raindancer, en 44 fots Kelly Peterson, seglade på en val efter 13 dagar på väg från Galapagos till Marquesas. Propeller och roder skadades och inom 15 minuter var båten vattenfylld. De fyra ombord gick i livflotten.

RaindancerDe tog med mat och IridiumGO, som visade deras position på en PredictWind-sida. De fick då ingen indikation på att deras EPIRB hade larmat, men via Facebooks och Whatsapp gick ett nödmeddelande ut. Ett tiotal båtar med internet via Starlink, som seglade World ARC uppmärksammade det och inom 10 timmar kunde SV Rolling Stones rädda besättningen.

Det visaded sig senare att att MRCC i Peru och Hawaii hade fått larmet och dirigerat om ett fraktfartyg till positionen. Men Starlink-seglarna kom först fram.

tommy Joyce post 768x490

 


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Allt väl ombord

Allt väl ombord

Nautisk uppslagsbok

Nautisk uppslagsbok

Kokkonst i kabyssen

Kokkonst i kabyssen

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

Ett år utan skor

Ett år utan skor

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line