Fel i kortet

Jag tog en genväg in till Saltholmen, mellan de små öarna
öster om Smörbådan.


Sjökortet visar att det är tillräckligt djupt, mer än 3 m. När jag närmar mej sundet ser vattnets färg ”konstigt” ut, jag slår ner farten för botten syns. Lodet larmar att det är ”för” grunt, ca 1m.

Passagen gick bra tack vare att vinden satte mej längs utmed östra sidan i sundet. Kollade i sjökortet igen, och konstaterade att det är mer än 3 meter djupt.

 

Tittade i ett sjökort från 1966. Det kortet visar mindre än 3 meters djup samt att det ligger en sten i sundets västra sida. Där ser man faran med att använda "färska" kort!

Givetvis skall man ha de senaste korten, eller regelbundet rätta de gamla. Rapporterade till Sjöfartsverket om min ”upptäckt”.

Verket svarade omgående:”Tack för rapporten. Det här var både ett underligt och lite pinsamt ärende för Sjöfartsverket. Jag har varit nere i vårt arkiv och tittat på de senaste sjömätningarna.

I det området samt i våra gamla sjökort, för att utreda när tremeterskurvan försvann. Den försvann ur kortet när man ersatte sjökort 9311 med 9313 året 1983. Varför man tog bort den kurvan, eller missade att ta med kurvan vet jag inte. "Men vi kommer att gå vidare med ärendet och givetvis införa korrekta uppgifter i berörda sjökort”, meddelade de. 

När jag talade med ”lokalbefolkningen” kände de till att sundet är grunt.

Känner du till något grund som du tror att ”alla” vet om, rapportera det till Sjöfartsverket så att vi andra får vetskap om det. I Underrättelser för sjöfaranden (ufs) nummer 233 finns nu rättelsen med.

Lasse Lundell

www.lasselundell.se


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

El, elektronik och nätverk ombord

El, elektronik och nätverk ombord

Bortom horisonten

Bortom horisonten

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line