Kappsegling:

Dongfeng i hamn

Dongfeng framme

dongfengbrasilien

Det var midnatt, natten mot måndagen,  i Brasilien när Dongfeng gled in i hamnen i Itajai. Inga åskådare ingen musik. Kineserna Wolf och Black var kvar ombord, de fick ju inte gå i land i Argentina, men för övrigt var det shore-teamet som körde båten med den stympade masten till nästa startpunkt, efter det snöpliga masthaveriet.

Här väntar kapten Charles Caudrelier och hans franska besättning, samt Martin Strömberg som har fått några extra lediga dagar i Göteborg.

Nu ska båten upp på land för snabbfix, samtidigt som de andra båtarna går i sjön. En ny mast kom dagen innan med flyget. På lördag ska de segla hamnrace och på söndag bär det av mot Newport. Live i Sittbrunnen förstås. Men innan dess ska vi hälsa på Vestas på varvet i Italien.

– Det är viktigt att vi hinner göra färdigt båten inför starten och kan göra en stark comeback. Vi längtar efter att ge oss in i racet igen och vi vill visa att vi inte är uträknade, säger Martin Strömberg.

- Vi räknar med att vara klara på torsdag, säger en optimistisk Charles Caudrelier. Att förlora masten var ett svårt ögonblick. Vi tappade ledningen i hela tävlingen, tappade åtta poäng. Det kommer att bli tufft att komma tillbaka, vi är bara enstaka poäng före. Nu kan vi mycket lätt halka ner till femteplatsen. Vi måste fortsätta att fokusera och göra som vi gjort i de tidigare etapperna.

Inte bara Dongfeng fick skador. I hamnen jobbar shore-teamen med att fixa skador på övriga båtar. SCA skadade seglen, och Mapfre var också nära att tappa masten. Fästet till en av spridarna var trasigt.

https://youtu.be/asxkLrIyIOc

Sittbrunnenfilmer