Kappsegling:

Rasmus vann vårkuppen

Anna mot herrarna i Marstrand

DSC 35592

Världsmästarinnan Anna Kjellberg, numera Östling, seglade sig till matchcupen i Marstrand, under Volvo Spring Cup på söndagen i Långedrag. Visserligen förlorade Team Anna Östling finalen i Volvo Spring Cup mot Rasmus Wiltofts danska besättning men båda lagen kvalificerade sig till Stena Match Cup Sweden 2015. Det regerande världsmästarlaget på damsidan kommer nu utmana herrarna i världscuptävlingen i matchracing på Marstrand.

– Det känns helt grymt och vi älskar att tävla på Marstrand. Vi kommer möta riktigt hårt motstånd när vi kommer dit men jag hoppas att vi får riktigt bra stöd från publiken på klipporna, säger OS-meriterade Anna Östling som senast deltog i Stena Match Cup Sweden 2013 då tävlingen hade en damklass.

I helgens tävling utmärkte sig finallagen redan i grundomgången där Östling bara tappade poäng mot Wiltoft som i sin tur tog full pott. På söndag eftermiddag vann Team Anna den första semifinalen i GKSS-derbyt mot Patrik Sturessons Team Accure. Samtidigt som de säkrade en plats i finalen tog de också hem kvalplatsen till Stena Match Cup Sweden som det bästa svenska laget i Volvo Spring Cup.

DSC 35242

I den andra semifinalen besegrade Wiltoft det norska laget med Martin Mehus som skeppare. Danskarna fick sedan ett litet övertag på Team Anna i den första finalmatchen men svenskorna kom tillbaks och tog över ledningen efter en tät duell i slutet på det första varvet. Wiltoft ledde den andra matchen från början till slut men Team Anna fick en bra start på den tredje och avgörande matchen. Hemmalaget drog dock på sig ett straff på det andra varvet vilket gjorde att Viltoft kunde gå om och vinna med mindre än en båtlängd.
– Tjejerna gav oss en ordentlig match men nu känns det fantastiskt att få chansen att segla på Marstrand igen. Stena Match Cup Sweden är bland de bästa matchracingtävlingarna som finns och det är en dröm att få komma tillbaks, säger Rasmus Viltoft som även kvalade in till tävlingen på Marstrand 2011.

Stena Match Cup Sweden seglas 29 juni – 4 juli och veckan efter det ska Team Anna till Danmark för att försvara sitt VM-guld i match racing från 2014.
– Vi har seglat rätt och aggressivt hela helgen och även i den hårda vinden som var idag. En stor anledning till att det gått bra är att vi precis kom från en tävling i Grekland och jag är inte rädd för att tävla intensivt, säger Anna Östling.

Volvo Spring Cup seglades 9-10 maj och avgjordes i en grundomgång där alla lag mötte varandra och de bästa gick vidare till semifinaler och final som avgjordes i bäst av tre matcher. Stena Match Cup Sweden är en deltävling i World Match Racing Tour, världscupen i matchracing för herrar. Tävlingen på Marstrand har endast en Open Class som är öppen för både herrlag och damlag.

Resultat Volvo Spring Cup 2015:

1. Rasmus Viltoft (DEN)
2. Anna Östling (SWE)
3. Patrik Sturesson (SWE)
4. Martin Mehus (NOR)
5. Jakob Wilson (SWE)
6. Victor Abenius (SWE)
7. Måns Holmberg (SWE)
8. Kim Kling (SWE)
9. Martin Moe (NOR)
10. Caroline Sylvan (SWE)

DSC 36102

 

Sittbrunnenfilmer