Kappsegling:

Gotlandsblixt

Mot Gotland med Chlumska och Blixt

Jag har fått förmånen att följa äventyrerskan Renata Chlumska när hon lär sig segla av matchvärldsmästaren Anna Karin Öjerskog, för en dokumentär till Kustkanalen senare i år. Som seglarskolebåt har de valt en jättelik TP52:a skeppad av Thomas Blixt, som också tagit massor med medaljer och nio Gotlandruntsegrar. Det här skulle bli den tionde.

Det var himla kul att få följa med ut genom Stockholms skärgård med en så samtrimmad, trevlig och totalt koncentrerad besättning. Jag kan därför inte låta bli att dela med mig av några av de klipp jag samlade på mig vid årets Gotland Runt, eller ÅF Offshore Race som det numera heter.

En reflektion dock: Jag begriper inte varför man krånglar till en sån här tävling något så fruktansvärt. Inte ens seglarna själva begriper ju vem som vunnit. Line honour är den som kommer först över mållinjen. Men det var en klassiker, skärgårds-75:an Bacchant som kom först. Fast den hade bara seglat till Visby och tillbaka, så Line honour för Gotland Runt blev tyska Varuna, som tampats med Blixt runt hela banan. Fast Gotland Runt finns ju inte, bara ÅF Offshore Race. Och där ingår klassiker-klassen.... Och massor med olika klasser finns det med olika handikappsystem. Det tog ju nån dag extra innan man visste vem som vunnit. Vem det nu var?

Detta är uppenbarligen i dag en tävling för den inre kretsen, trots att det är norra Europas största havskapppsegling. Lite synd.

För starten inne i Stockholm och racet ut till Revenge, det är ju en extra höjdare på den här världsunika regattan.

Niklas Krantz

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.