Warning: Undefined variable $fullImagePath in /data/d/9/d9f5e442-0da4-4bd5-8585-e272bafe4841/sittbrunnen.se/public_html/plugins/opengraph/content/content.php on line 331
Segling och båtliv. - Var är den riktige kaptenen?

Var är den riktige kaptenen?

kaptenenJag har seglat mer än 10 000 sjömil, håll käft!

Jag har precis slagit igen boken efter sista sidan och känner att även min resa är slut. Jag vill veta mer. När gör Maria sin nästa segling? Vad har hon lärt sig och hur han hon förändrats? Hur går det med pojkvännen Erik?

Boken handlar om Maria och hennes vänner som seglar tur och retur till Västindien under ett år. Texten är en blandning av tre olika skriftliga medier. Textmaterial från bloggen är en publik del fylld av beskrivningar och upplevelser. Marias personliga mail till vänner och familjen är en andra. Däremellan skriver Maria fritt om sina tankar och reflektioner.

Seglingsrutten är inte unik på något sätt, många har gjort samma resa och många har skrivit om den. Men ingen har skrivit det så personligt som Maria. Hon utelämnar sig och bjuder in läsaren till ett spännande äventyr där varken konflikter eller kärleken är censurerad. Jag kunde känna agressionen mellan henne och Sofia. Jag blev blöt av vågorna som slog in i sittbrunnen. Jag smakade på champagnen när de kom i land efter många dygn till sjöss. Jag delade hennes tårar när hon åter klev iland i Sverige.

Denna seglingsbeskrivning innehåller få tekniska detaljer utan fokuserar på upplevelserna, både bra och dåliga. Hon beskriver glädje och lycka över att få leva ett bekymmersfritt liv men samtidigt känner jag hennes ansvar som kapten över besättningen, båten och alla prylar som måste fixas och lagas.

Några citat:

  • ”Just nu har vi 10 meter per sekund från sydväst och sol. Vindgeneratorn har fyllt våra batterier så vi har happy hour med musik både inne och ute medan jag gör middag.”
  • ”Det var intressant att höra hur Madeira-vinet fick sin smak när det färdades fram och tillbaka över Atlanten i det varma kölsvinet. Efter 25 år är det dags att byta korken. Eftersom jag nu är tjugofem blir det perfekt att öppna en flaska på min femtioårsdag. Jag köpte därför två flaskor som jag ska ta med mig fram och tillbaka över Atlanten. Precis som förr i tiden.”
  • ”Jag borde duscha, men å andra sidan är han nog inte så kräsen efter några veckor på Atlanten. Det är dags att lägga vinet på kylning och se om det finns några torra kläder som matchar gummistövlarna.”
  • ”En hand om vantet och livlinan som var fäst i däck var det enda som hindrade henne från att spolas bort från båten. Jag slutade andas under några sekunder och blev riktigt rädd. Vi var mitt ute på Atlanten och närmaste läkare var långt bort. Det handlade om minst en vecka utan hjälp. Kunde vi vårda en skadad i båten? Det hann jag tänka medan Sofia hängde utanför båten.”
  • ”Jag antar att det är dags att vänja sig vid de här jag kan allt semesterseglande männen som tycker att de ska lära den lilla tjejen hur man seglar. Eller ska jag börja ha på mig en T-shirt med texten: Jag har seglat mer än 10 000 sjömil, håll käft!

Om du letar efter en bok om långsegling med tips om bästa hamnar och lärdomar om allt inför din egen långsegling är detta inte boken för dig. Men om du vill åka med på en resa och uppskatta det ljuva i livet – då ska du läsa Maria Ingerups bok ”Var är den riktiga kaptenen?”

Stina Lönn


Senaste inläggen

Fritidsskepparens böcker

Nytt i

Logga in till kommentarer och forum

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Från bloggarna

Najads nästa redo i sommar.

Där Najad 570 byggdes en gång, byggs nu nästa generation av 450.

Najad har som bekant flyttat tillbaks till Henån, där inredning och montering nu sker av varvets modell Najad 450 CC med tillnamnet Next Generation. Den är i grunden 440 från 2006, som blev 450 CC 2008 och har byggts i totalt 17 ex i versionen AC med aktersittbrunn och 40 ex som CC med mittsittbrunn.

Läs mer ...

Dumpade båtar växande bekymmer

Shipman 28 var populär på 1970-talet, detta ex står uppe sedan 2017 utan att någon känns vid den.

En allt vanligare syn är båtar som bara lämnats vind för våg. I min hemmahamn Bullandö Marina bogserade någon för tre år sedan in en First 456 och lämnade den vid gästkajen utan att meddela något. I oro för att den skulle sjunka under vintern togs denna en gång attraktiva cruiser/racer på land. Där har den stått sedan dess och fortfarande utan att någon gjort anspråk.

Läs mer ...

Godbitarna på Allt för Sjön

Mässans pärla, är utan tvekan den nybyggda Andungen i mahogny som Stockholms Båtsnickeri visar upp.

Allt för Sjön kallar sig i år för Sveriges populäraste båtmässa, ett epitet som ger förväntningar och som knappast går att diskutera. Att gå runt ett varv för att se på segelbåtar och klassiker tar inte lång tid, men är ändå givande. Ingen annan mässa är som Allt för Sjön. Som mötesplats är mässan en emotsedd träffpunkt efter tre års paus under pandemin.

Läs mer ...

Sittbrunnen på Facebook

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line