Bara för nöjes skull!

lokholmen

På klippan på Suppskär kom en man fram till båten.

- Är det du som är Niklas? Frågade han, och det kunde jag ju inte neka till.

- Jag vill bara tala om att jag tycker Sittbrunnen är en så bra sida, fortsatte han. Jag såg att det var Hafsorkestern som kom in på AIS:en.

Sånt värmer. Sommaren har varit mycket varm på det sättet. På Linjett-kräftskivan var det en som kände igen mig på rösten och ville berömma Sittbrunnen. Men sen fick jag sommarens svåraste fråga på en eskader:

- Vad är affärsidéen med Sittbrunnen?

Då blev jag ställd!

eskader

2014 fick jag ett avgångsvederlag och bestämde mig för att försöka leva på hobbyprojektet jag startat fem år tidigare. Besöksfrekvensen har ökat rejält sen dess, och bland seglare är sajten numera ganska välkänd. Men det räcker inte för att kunna leva på den. Faktum är att jag inte kunnat ta ut en krona i lön på de här två åren.

På två år har besöksfrekvensen femdubblats. Annonsintäkterna har ökat från noll till några tusen i månaden, i snitt. Plus lite live-sändning och filmjobb. Men det räcker inte på långt när. För att försörja mig och en försäljare måste besökssiffrorna tjugodubblas, från dagens nivå. Eller i varje fal tiodubblas. Och det tror jag inte på….inte i närtid om inget under inträffar. Och det händer ju inte så ofta.

Så nu, när jag fyller 62 tar jag ut den pension jag samlat ihop till under mitt yrkesverksamma liv. Sittbrunnen blir åter det hobbyprojekt det varit från allra första början. Och kanske blir det bäst så. Sittbrunnen handlar ju om ”segling som njutning”. Då ska ju hela projektet också vara bara för nöjes skull, både läsning och produktion.

surfin

Nu kommer det inte att innebära så stora skillnader. Kanske att en del material, typ bevakning av mässor och evenemang går bort. Nästa helg seglar jag till exempel Hyundai Cup istället för att åka till Orust på Öppna Varv, helgen efter 24-timmars istället för Allt på Sjön i Gustavsberg.

Men jag kommer att fortsätta filma, intervjua intressanta seglarprofiler och skriva vad jag tycker om segling. Och förhoppningsvis kommer Curre fortsätta sitt bloggande, liksom Janken från Höga Kusten, kanske även Christofer. Fler är naturligtvis välkomna att bidra med texter, foton och filmer. Bidrag är alltid jättevälkomna, både tillfälliga och regelbundna. Det gäller både amatörer och professionella informatörer.

Jag vill ju gärna att Sittbrunnen ska fungera lite som en portal. I överkant snurrar ju en nyhetsticker, med rubriker som hämtas från andra sajter och länkar till dem. Det bygger på att sajterna har ett sk RSS-flöde. Så anledningen att inte alla bra sajter finns med där, är bara att de inte har RSS.

linda

Jag länkar mer än gärna till andras sajter och bloggar, och den som vill med några rader presentera sin plats på nätet är mer än välkommen. Dagens Båtliv brukar jag göra en liten speciallänkning till när de har intressanta artiklar och Livet Ombord länkar alltemellan till mina filmer. Det händer att även BLUR och Hamnen gör så. Jag tror vi alla i den här branschen har allt att vinna på att hjälpa varandra så mycket som möjligt.

Annonsera kan man naturligtvis göra även i fortsättningen. Priserna är löjligt låga, eftersom jag tycker det är så tråkigt att sälja. Jag är helt kass på det. Men jag gör gärna reklamfilmer före playfilmerna, som också kan bli justa presentationsfilmer på Youtube. Kostar inget att spela in, bara att ha som reklamfilm på sajten.

monster

En dröm är en kalender för allt som rör segling. Programvara har Stefan Pettersson med företaget Lumano gjort. Men det kräver att intresserade arrangörer skriver in vad som händer. Enskilda händelser kan jag lägga in om jag får ett mail bara.

Vi får se lite hur det går. I oktober sticker jag iväg och provar en kort ”långsegling” med kusinen, från Madeira till Kanarieöarna. Vi får se hur det går med uppdateringarna då. Sen kanske jag får blodad tand, vem vet…?

Men om uppdateringarna inte blir lika täta, så blir de nog desto roligare. För alltihop handlar ju om att njuta av hav, segling och nätet!

alicanteSes
Niklas Krantz


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Jag ville inte dö, jag ville leva

Jag ville inte dö, jag ville leva

Långedragsjullar

Långedragsjullar

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

🔍 Vättersnipor och råbockar

🔍 Vättersnipor och råbockar

El, elektronik och nätverk ombord

El, elektronik och nätverk ombord

Nytt i

Sittbrunnen på Facebook

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line