Warning: Undefined variable $fullImagePath in /storage/content/36/185636/sittbrunnen.se/public_html/plugins/opengraph/content/content.php on line 331 Segling och båtliv. - från Västindien

från Västindien

 Hur man bäst lever sitt liv

DSC_0096

Mr Quality och Free Spirit II tävlar om vår uppmärksamhet när vi närmar oss den smala passagen in till Tobago Keys. I sina färggranna små träbåtar dansar de före oss tills den ena avgår med segern och visar oss till en boj, alldeles vid gränsen till Turtle Area. Vi förtöjer, förtjusta över att vara på simavstånd från platsen där det är 100% garanti att se sköldpaddor. Jag som omedelbart brukar slänga mig i vattnet iförd snorklingsutrustning för att kolla ankarfästet, bestämmer mig för att lita på bojen och siktar in mig på sköldpaddorna istället.

 

CIMG1511Vi är sju kvinnor som seglar en vecka i Grenadinerna. Som vanligt väcker vi uppmärksamhet, båtar med endast kvinnor ombord är sällsynta och vi bockar av de obligatoriska reaktionerna och skämten. Seglingen är en del av mitt, Linda Lindenaus, seglingsutbud för kvinnor. Alla i gruppen har seglat med mig tidigare i Medelhavet och vi konstaterar att här blåser det mer, här får vi verkligen segla. Vi har en stadig ENE vind, 6-10 msek, och stundtals når vi 9 knop trots att den tunga jollen släpar efter.

 

CIMG1498Tobago Keys har alla rekommenderat. Det är en samling små öar och korallrev, vackert men inte helt lättnavigerat. Chris Doyles pilot är full av skräckhistorier om grundstötta båtar, men för en Stockholmsseglare är det inga större problem. Många människor har sin utkomst här, så fort vi förtöjt har vi dem runt båten. De är inte alls så påstridiga som jag förväntade mig. Om vi hälsar vänligt och artigt, och avböjer vänligt och artigt lämnar de oss med en önskan om en trevlig dag. Förutom T-shirts med texten ”Sail fast, live slow” eller ”Born to sail, forced to work” erbjuds vi barbeque på stranden. För 100 EC per person (knappt 300 kr, Västindien är inte billigt) blir vi hämtade av Michael vid båten, ser solen blixtra till i grönt just när den passerar horisonten och serveras halvmeterlånga, grillade langustrar med tillbehör. Michael och hans 72-åriga mamma driver ett av strandhaken med två bord. De bor på Union Island, när vi ätit färdigt har de 25 minuters färd hem i natten i sin öppna båt, genom rev och över öppet hav. Just där på stranden i mörkret, mätta och filosofiska, funderar vi över jorden, människorna och var och hur man bäst lever sitt liv. Vi som lever i Sverige längtar efter värmen, lättheten, lugnet. Slutligen konstaterar vi ändå hur privilegierade vi är, som har råd att välja.

Linda Lindenau


Senaste i Dagens Båtliv

Seglingsforum

Från bloggarna

Niels Jeppesen om Arcona 50

Niels Jeppesen och Ariadna Pons är en ”ny” kraft inom yachtdesign med gedigen teoretisk och solid seglingsbakgrund. Här med VD Urban Lagnéus framför den blivande 50-fotaren.

Av alla kända kompetenta konstruktörer i Europa är Niels Jeppesen en, som jag har följt i över 40 år. Första gången var 1979 vid testet av X-79 och senare samma höst när båten vann min One of a Kind Regatta 1979 i Lysekil över Express, Maxiracer, J/24.

Läs mer ...

Hafsorkesterns resa under fem år.

Här är rutten jag seglade från 2017 till 2022, med vissa avbrott för att komma hem till den svenska sommaren. Nu ligger Hafsorkestern på land över vintern för lite omplåstring när det blir varmare. Varmvattenberedaren ska bytas ut och sen gäller det att få kinesvärmaren att skicka ut avgaserna i avgasröret och inte in i ruffen.

Läs mer ...

Eldorado för båtbitna

Som gammal göteborgare är det alltid gott att komma till Västra Kusten och besöka olika varv för att se vad de håller på med. Min tur började senast på Ringön och Marinskroten aka Utbildningsrederiet/Göteborgs Skeppshandel för att se vad detta udda båtföretag håller på med.

Läs mer ...

Sittbrunnen på Facebook

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line