Warning: Undefined variable $fullImagePath in /storage/content/36/185636/sittbrunnen.se/public_html/plugins/opengraph/content/content.php on line 331 Segling och båtliv. - Vattnafall

Vattnafall

Ur loggboken fredagen den 27 juli 2012;
Vi är förtöjda på Lat 65® 04 N Long 14®01 W Eskifjordur, Island,

Island i sig är en häftig upplevelse, och att komma hit med segelbåt är speciellt.  Det blåa ljuset när vi gled i in i fjorden vid 3-tiden på fredagsmorgonen, kombinerat med de höga bergsväggarna och de oberäkneliga kastvindarna var som en isländsk saga, kargt, rakt på sak och förunderligt vackert.

Hittills har vi sträckseglat över 900 M från Göteborg till Eskifjordur, och seglatsen går vidare via Färöarna, Shetland och Orkney om allt går enligt plan.

Vilka är det som väljer att förlägga större delen av sin sommarsemester på att segla på en kurs nordväst, eller till och med nordnordväst från Sverige till kyligare breddgrader?

Jo, vi är 14 personer ombord som alla gillar att segla långt och länge. Med olika erfarenheter av segling och livet ombord, och med en spridning i åldrarna från 25 till 64 finns det alltid något att diskutera och vrida på under vakterna. Skepparen Bengt Tarre och first mate Hampus Wennerlund är alltid på vakt, även om de verkar ligga och sova. Resten av oss är indelade i tre vaktlag med fyra personer i varje vaktlag. Varje vakt är på tre timmar, och sedan är det sex timmar av vakt, då det gäller att äta och sova för att få båten att gå med maximal fart framåt.

Det som är mest speciellt är naturligtvis båten, en  Farr 65R, Celeste of Solent. Med en snitthastighet på över 8 knop för färden till Island, då tog det oss bara drygt 5 dygn till Eskilfjordur.

Du kan följa oss och seglingen på bloggen,

Stina Jansson


Senaste i Dagens Båtliv

Seglingsforum

Från bloggarna

Niels Jeppesen om Arcona 50

Niels Jeppesen och Ariadna Pons är en ”ny” kraft inom yachtdesign med gedigen teoretisk och solid seglingsbakgrund. Här med VD Urban Lagnéus framför den blivande 50-fotaren.

Av alla kända kompetenta konstruktörer i Europa är Niels Jeppesen en, som jag har följt i över 40 år. Första gången var 1979 vid testet av X-79 och senare samma höst när båten vann min One of a Kind Regatta 1979 i Lysekil över Express, Maxiracer, J/24.

Läs mer ...

Hafsorkesterns resa under fem år.

Här är rutten jag seglade från 2017 till 2022, med vissa avbrott för att komma hem till den svenska sommaren. Nu ligger Hafsorkestern på land över vintern för lite omplåstring när det blir varmare. Varmvattenberedaren ska bytas ut och sen gäller det att få kinesvärmaren att skicka ut avgaserna i avgasröret och inte in i ruffen.

Läs mer ...

Eldorado för båtbitna

Som gammal göteborgare är det alltid gott att komma till Västra Kusten och besöka olika varv för att se vad de håller på med. Min tur började senast på Ringön och Marinskroten aka Utbildningsrederiet/Göteborgs Skeppshandel för att se vad detta udda båtföretag håller på med.

Läs mer ...

Sittbrunnen på Facebook

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line