Baltic Race

 På nya äventyr med Celeste

celestvag

Farr65R:an Celeste of Solent som i somras skickade resebrev från sin segling Göteborg-Island- Färöarna-Sheltland-Fair Isle-Orkney-Skagen-Göteborg är återigen ute på äventyrssegling.

Denna gång är turen kallad Baltic Race. I de här två resebreven är de på väg från Göteborg till Rostock.

Söndag förmiddag kl. 11.20 den 16 september

Latitud 56.32.74 N Longitid 010.56.31 E

bro

 

Vi befinner oss på en babords bog mittemellan Anholt och Grenå på en kryss ner mot Samsö och vidare in i Bälten. Vi räknar med att passera Stora Bältbron i natt strax efter midnatt.

 

Vinden har avtagit en del under morgonen och förmiddagen, nu blåser det ca 22-25 knop(cirka 12-13 m/s) över däck och från sydväst.

Igår kväll la vi ut från Björkö hamn vid 20.30-tiden efter att vi fyllt diesel. Vi hade västliga vindar på över 35 knop (cirka 17 m/s) och tidvis hög och stökig sjö. Vi tog oss ut nord om Stora Osets fyr i Göteborgs norra skärgård för att få en så bra vinkel mot Läsö som möjligt. Till en början blir det en hel del slag för att komma fri från land. Under natten rippar Jib 2:an ur sin profil och Peter och jag måste upp på däck och beslå den med segelband då vi inte har någon chans att få tillbaka den i sin säck, det får vi fixa dagen efter då vi förväntar oss lite mindre vind.

Nu på morgonen har vi ägnat oss åt att torka upp och plocka iordning. Den första natten ombord under segel brukar det vara lite stökigt sen lär sig oftast besättningen.

 

Måndag morgon kl. 08.00 den 17 september

Latitud 54,49,66 N, Longitud 010,53,44 E

 

Nu är vi i sundet mellan Langeland och Lolland med 72 M kvar till Rostock, dags för lite frukost, vi går på vår vakt vid 9 igen.

I natt passerade vi under Stora Bältbron vid 03.45,. Vi lyckades med koststycket att tima in precis mellan de stora båtarnas passage och fick en rätt behaglig tur igenom detta nålsöga, strömmen satte här med en knops i riktning 045 grader.

Vinden som skulle ha avtagit har dock inte gjort det vi har hela tiden legat på mellan 20-30 knop (ca 10-15 m/s ) men sjön har varit behaglig och i det stora hela har vi haft en fantastisk nattsegling med en rätt rolig navigering i ett hav som gnistrar i marelden.

aisceleste

Du kan följa henne på bloggen http://farr65r.blogspot.se/

 

Jens Bengtström

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.