Äventyrsprojektet

Det stora äventyret

Nu är det slut på vårens båtmässor och snart dags att packa upp båten ur presenningen. Årets projekt är en trefärgad topplanterna med ledlampor, för att kunna nattsegla i 24-timmars utan att strömmen tar slut. Jag hittade den på båtmässan, i en monter som inte sålde något. Sätter på den istället för ankarlanternan, som jag ändå aldrig använder.

Fascinerande att en sån lanterna kan kosta mellan 4000:- och 1500:-. Gissa vilken av dem jag beställt hos Benns, som säljer båda?

Det är inte bara vår på gång. Nye mässgeneralen Hanse Thorslund berättade innan de slog igen portarna för i år, lite om sina idéer på en upplevelsemässa till nästa Allt för Sjön. Och bara vi slipper krig i Ukraina ser det ut som ekonomin och därmed båtbranschen går en ljusnande framtid till mötes. Äntligen.

Själv håller jag på att kasta loss efter 25 år på statstelevisionen. Den första juni kommer jag på heltid att ägna mig åt Sittbrunnen och den nya webb-tv-kanalen Kustkanalen. Så nu börjar det bli dags att planera sommaren. Ut och segla förstås. Men också spela in filmer. Midnight Sun Race hoppas jag kan bli en spännande upplevelse, Kryssarklubben skutor skulle jag vilja dokumentera. Jag seglade själv på Gratitude när jag var 14, och nu är det mina döttrar som är på.

Det blev verkligen ett minne för livet när vi seglade till Krisiansand, målet för det årets Sail Training Race (numera Tall Ships Race). Vi klättrade runt i masterna på alla skutorna längs kajerna, bara Christian Radich ute på redden slapp våra ettriga besök. Det var innan jag fick svindel på äldre dar. Numera åker jag inte båtsmansstol utan att få ont i käkarna.

Några veckor på västkusten ska vi hinna med, och sen tänkte jag upptäcka Kroatien. Ewaluvan, Ewa Luvö, rekryterade mig till en båt i Scandinavian Race Week, med Linda Rahm som coach. Några bra tips från den coachen kanske man kan fånga till Kustkanalen med lite tur.

Hela Kustkanalen är ju också ett stort äventyrsprojekt. Nu jagar vi sponsorer och partners till sommarens produktioner, längs kuster och bryggor, hamnar och krogar. Efter sommaren tänker vi att vi ska lansera kanalen på riktigt och kunna presentera en fullmatat tablå.

Gärna med sjönära artister, som när Måns Zelmerlöw dök upp på Allt för Sjön och sjöng för hela A-hallen från en av de största segelbåtarna, en Sun Odyssey 349. Jag är inte helförtjust i hans låtar, men det blev faktiskt väldigt vackert.

Vi hoppas också kunna bjuda på kappsegling. Den stora Volvotävlingen jorden runt, drar igång i oktober, Extreme Sailing Series har vi redan kunnat presentera när de seglade sina vilda katamaraner inne i Singapores hamn, någon gång till och med ovanpå varandra. Och här hemma lär det nog bli året då M32 Cup slår igenom stort, med seglingar inne i städerna Oslo, Göteborg, Malmö, Köpenhamn och Stockholm. Frågan är bara om de kommer att flyga i år?

Jag har ingen aning om vi kommer att klara det ekonomiskt. Men vi måste ju försöka, för en sån här tv-kanal måste ju bara få finnas.

Niklas Krantz

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.