Christofer:

Faktakoll på Båtfolket

debatt

Jag får hålla med Janken. Ämnet ”sjöfyllerilagen” känns lite passerat, men det finns ju kämpar som biter sig fast och hävdar både det ena och det andra. ”Båtfolket” med Göran Gabrielsson som frontfigur driver frågan vidare och Ola L, ”profil” som profilerar sig med en mycket personlig vendetta mot Kustbevakningen som han tydligen tror hittat på 0,2 lagen alldeles själva bara för att djävlas med honom.

Fast varför skriver jag det här? Jo, för ett antal år sedan skrev jag ett inlägg här på Sittbrunnen som var positiv, men med reservationer till lagen. Inte uppskattat av ”Båtfolket”. Ett par år senare bevakade jag en paneldebatt ute på Djurgården i samband med skärgårdsmässan där en politiker blev utbuad och avbruten av några äldre herrar som inte uppskattade hans åsikter eller det jag senare skrev. Jag tog dock inte hoten som trillade in särskilt allvarligt, det finns de som utsetts för mycket värre saker. Nåja, Nu har ju Göran skrivit ett inlägg här på Sittbrunnen och det vore ju oartigt att inte tacka ja när han bjuder in/upp…

Jag ska dock nöja mig med lite faktagranskning.

 

När det gäller Båtlivsundersökningen 2015 står det ”Andelen är signifikant lägre än 2010, då hela 39 % svarade att de hade vistats i fritidsbåt. En viktig förklaring kan vara skillnader i vädret. En stor del av säsongen 2015 dominerades av dåligt väder för fritidsbåtsaktiviteter, jämfört med båtsäsongen 2010 som präglades av finare sommarväder.” (Det är också värt att notera att Segelbåt med möjlighet till enbart tillfällig övernattning var den typ som minskade mest). I den rapporten finns mycket matnyttigt, googla gärna på den.

”Noterbart är att ca 8 av 10 på båtmässan Allt för sjön som passerar organisationen Båtfolkets monter skriver på mot lagändringen, därtill fyllde båtmässan tre hallar förr men bara två numera.” Göran Gabrielsson.

Ja att mässan minskat i storlek har sin förklaring i Öppna Varv på Västkusten och Allt på Sjön i Gustavsberg, Där visas segelbåtarna nämligen så påstå inte att mässan minskat på grund av något annat.
Noteringen om att 8 av 10 som ”passerar” skriver under måste jag ifrågasätta, de måste väl i alla fall vara de som ”stannar” som skriver på? Annars begriper inte jag hur det går till och när jag besökt er monter vid flera tillfällen har de flesta gått förbi och bara ett fåtal stannat. Utifrån ”Båtlivsundersökningen 2015” där inställningen till lagen redovisas bör det vara ungefär så här: Av hundra som passerar stannar 10 och knappt 8 skriver på. Sedan ska man vara medveten om att de som stannar har ett särintresse för just er monter, jämför med andra utställare på mässan, deras besökare stannar just därför de är intresserade, men de flesta travar förbi, tur är väl det, vilka köer det skulle bli annars.

I övrigt håller jag med Janken om att det här med lagen, det är ingen fråga som hörs i mina båtkretsar heller och då är jag med i 2 båtklubbar och aktiv i Svenska Kryssarklubben. Och ha en riktigt bra båtsommar.

Christofer Ahlandsberg


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Öregrunds övärld -  Från Arholma till Örskär

Öregrunds övärld - Från Arholma till Örskär

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Gotska Sandön - en besöksguide.

Gotska Sandön - en besöksguide.

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line