båtar och varv

Båtmässa trots allt - och somt är hoppfullt!

Trots alla regler och smittångestar öppnade Öppet Varv på Orust på fredagen, med rigorösa bestämmelser om högst 50 personer på plats samtidigt. Det verkar som om de som vågat vara med på en mässa med restriktioner gör bra affärer. Och besökarna fick äntligen gott om tid att tala med utställarna. Sånt kallas win-win.

Kan det vara så att i tider av katastrofer, pandemier och klimatförstöring går svensk segling mot ett uppsving.

KommenteraBåtmässa trots allt - och somt är hoppfullt!

Mai på Käringön väl värd en vals

Vilken fröjd till båt! SSRS nya värsting Mai Rassy, är exceptionell. I full fart drygt 40 knop märks knappt farten, det är tyst i hytten, det går att prata i vanlig samtalston och varken motorljud, vindbrus eller smatter från skrovets botten stör. Och gången.. oj, oj så bra. Alla som någon gång åkt med eller kört en snabb båt i sjö, vet hur påfrestande resan kan vara med kraftiga smällar i motsjö, svåra rullningar i sidsjö och obehagliga skärningar i medsjö. Men inte Mai, hon har en gång som leder tankarna till hur en av flottans robotbåtar uppför sig.

DSC_0130.jpg

Oberoende av vädret känns nya Mai Rassy särdeles kapabel. Aktionsradien är 150 M eller tio timmar.

Läs mer: Mai på Käringön väl värd en vals

Ny sjöräddare från Hallberg Rassy

mr2

Den nya båten är rakt igenom konstruerad för sjöräddning. Den har möjlighet att ta ombord upp till 150 personer vid en massevakuering. Det finns plats för upp till fem liggande patienter och länskapacitet för över 1000 liter i minuten med olika bärare. Vidare är båten utrustad med en brandkanon för att pumpa och ge vatten med 1500 liter i minuten och det finns också plats för att ha med en Rescuerunner på akterspegeln med tillhörande kran för att plocka upp den och säkra upp haverister mm.

Läs mer: Ny sjöräddare från Hallberg Rassy

Årets kram när Ladykiller 4.0 döptes

 

_DSC3667.jpg

Designer Håkan Södergren kramade om gudmor Pia L´Obry när Shogun 50 Ladykiller 4.0 döptes på fredagen.

Lyckligaste minerna på Ostkusten kunde ses på fredagen på Rosättra Båtvarv när Mats Bergryds nyaste Ladykiller blev döpt. Inför en skara inbjudna utbringade båtens gudmor storseglaren Pia L´Obry de bevingade orden må lycka och välgång följa dig på haven och sprutade skumpa över stäven.  Därmed är Sveriges i särklass exklusivaste och mest speciella båt officiellt redo för att möta världen.

Läs mer: Årets kram när Ladykiller 4.0 döptes

Shogun 50 sjösatt, men avstår ÅFOR

S 50.JPG

Äntigen klar!  Byggarna på Rosättra har lagt tusentals timmar på Shogun 50 och är lika stolta som lyckliga över resultatet.

Shogun 50 klar men står över ÅFOR

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, brukar det heta. Om ett par dagar blir det emellertid äntligen dags för officiellt dop av Shogun 50.

Läs mer: Shogun 50 sjösatt, men avstår ÅFOR

More 40 - Milda makter vilken båt !

Båten loggade 11,2 knop med två rev och halva focken inrullad på slör.

Förra veckan var vädret i vackra Kroatien allt annat än semestermässigt. Bura – den omtalade hårda nordvinden tog i med över 40 knop nära kusten och chartersäsongen kändes klart slut för i år. Men jag hörde att nya More 40 äntligen skulle vara klar och tog chansen att segla båten trots förhållandena. Och jag kom in i hamnen i Kremik efter en timma med ett stort brett smil – milda makter vilken bra båt, var min omedelbara reaktion.

Läs mer: More 40 - Milda makter vilken båt !

Sittbrunnenfilmer