Curres blogg:

Armel slår Alex i Vendee Globe

Armel le Cleach vinner Vendee Globe och skär troligen mållinjen utanför les Sables idag torsdag kväll. Vid tio denna torsdag morgon hade denne 39-åring från Bretagne enligt trackern bara 97 M kvar och gjorde 12 knop rätt mot linjen efter att ha slagit till babords halsar och sydostvart igår onsdag vid 17-tiden.
I såfall går han i mål vid 18-tiden idag på 74 dygn, 19 timmar och kapar Francois Gabarts vinnaretid från förra Vendee Globe med hela fyra dygn.
Allt hopp om att se Alex Thomson komma ikapp och ge oss alla följare av Vendee Globe en nagelbitare det sista dygnet, försvann i samma stund som han slog vid Scillyöarna igår eftermiddag och började segla på den skadade foilen på styrbordssidan. Dessutom medgav Alex att han var mycket trött efter att inte ha kunnat sova på två dygn.
- Jag har ingen chans att ta Armel, hur gärna jag än vill. Utan foilen på styrbordssidan och utan säker vindvinkel för autopiloten går det inte, medgav Alex i kontakten med seglingsledningen.
Avståndet till Armel var vid tio denna morgon 95,9 M jämfört med 39,8 igår eftermiddag och fartskillnaden 2,1 knop. Vilket visar hur mycket foilen betyder på en IMOCA 60.
- Routingen var tydlig. Efter vänsterskiftet vid Scilly-Öarna och slaget fanns inga val längre. Jag kan kanske knapra några sjömil, men det är svårt för mig för tillfället. Tills jag får min autopilot att styra på den vindvinkel jag vill ha i dessa trixiga förhållanden, går det inte. Jag kan inte föreställa mig ytterligare dagar som de senaste och jag är avspänd inför målgången, jag är spänd på att få autopiloterna att fungera. Med en vindmätare i handen försöker jag splitsa ihop kablarna och bryr mig inte om målgången. Just nu vill jag bara sova, förklarade Alex.
Av okänd anledning kommer inte lika mycket om Armels segling, som från Alex. Eller om det är seglingsledningens val för att få fler engelskspåkiga att följa Vendee Globe? Normalt riktas mesta ljuset på ledaren, inte på jägaren.
Det hade som sagts tidigare varit superspännande att få del av hur det är att segla så länge i en så extrem båt och insupa ruttplaneringen. Men det kommer förhoppningsvis när Banque Populaire har kommit i hamn.
Bästa inblicken ger skepparna i kön.
Dock har Armel sagt är att sista sträckan är den mest komplicerade på hela seglingen jorden runt.
- Jag möter fartyg och fiskebåtar och får inte göra något dumt som att kollidera.
En udda reflektion, är att på bilderna från Banque Populaire, ser Armel förbluffande opåverkad ut av 74 dygn till sjöss, han ser nästan ut som om han är ute på en nöjessegling, nyrakad och långt ifrån de tärda nunor som seglarna i Volvo Ocean Race brukar ha. Även hans ork ser också ut att vara intakt – an har stackat segel på babords låring för att öka farten!
Ett bekymmer kvarstår nu för Armel och Alex - deras målgång sammanfaller med lågvatten i les Sables och med djupgåendet på en IMOCA 60, är hamnen för grund. Det kan hända att havets hårdingar får vänta på redden i tolv timmar innan de kan förtöja och ta emot publikens jubel.
Målgången direktsänds på Facebook LIVE, börjar ca 30 minuter innan båtarna går över linjen och avslutas ungefär två timmar senare. Övervakningen av ankomster visas också på Twitter via LiveTweet (# VG2016) på snapchat och Instagram.

Curt Gelin


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Radarbok med AIS

Radarbok med AIS

El, elektronik och nätverk ombord

El, elektronik och nätverk ombord

Med floran i båten

Med floran i båten

Slusshandboken

Slusshandboken

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line