24 timmars

Vi möttes på en eskader i Stockholm skärgård. Hon tyckte salongskojerna på Paramour var lite väl smala och flyttade över till Hafsorkesterns förpik.
Efter lite 24-timmarsseglingar och en kort fling blev hon min bästa vän. Hon skulle med på långseglingen, trots att hon inte gillade långa överseglingar och hon hjälpte till att rusta Hafsorkestern inför jordenruntutmaningen.

Lite tveksam när hon fick veta att coppercoaten vi rollade på var olaglig, så miljövänlig den än är, täckte vi ändå botten och fixade i ordning.

ainaramsöny
När hon kom till Ramsö för att segla upp mot norska kusten var det fortfarande mycket kvar på listan att göra. Men hon klagade nästan inte och var på hugget med att rusta färdigt. Efter nån vecka kom vi så i väg till magiska Svenners fyr på andra sidan Oslofjorden.

fyrny

Vi rundade Lindesnes i kraftig sjö, hittade in i likaså magiska Rasvågs kanaler, in i dimmiga Flekkefjord.

hissarny

Tekniska strul i början och motvindar knäckte inte henne. Hon utsåg sig själv till Hafsorkesterns kryssgast. En titel som stod sig i Kanariöarnas kompressionszoner och Jamaicas klarblå vatten.

teneriffa2ny

Där blev vi jagade i natten av Boogie Man, en skum motoryacht intill kokainön St Andres, och bogserades in till marinan i Shelter Bay i Panama av Oscar och Lisa i segelbåten Hilma när vår motor strejkade.

bargningny

Hon var en extremt utåtriktad och medkännande människa.

vakenny

- Tycker du att jag är en kycklingmamma, frågade hon en dag när hon ringt sina båda söner i långa samtal från Galapagos.

Jag, som mest ringde mina barn när jag kom fram efter en lång översegling, svarade dumt nog ja. Då blev hon arg. Hon bara älskade sina barn.

20180522 154217ny
Vi pratade mycket. Hennes Janne hade dött av cancer, som min Ylva. Sånt går inte bara över.

galapagos4ny
Där snorklade vi med sjölejon och sköldpaddor, hälsade på blåfotade sulor, uppblåsta fregattfåglar och albatrosser som helt orädda bara satt där och pussades ett par meter från stigen.

NIKL0407ny

NIKL1196ny

galapagos3ny

I Australien besökte vi de konstinriktade urinvånarna på Tiwiöarna, som tryckte t-shirts med sköldpaddor och krokodiler. Vi fick också trycka egna tröjor. Konst var ju hennes stora intresse, förutom människor. Hon grämde sig länge för två svartvita trämasker som hon inte köpte på Tiwi.

tiwi
Vi gjorde utflykter och kollade kakaduor och hoppande saltvattenskrokodiler, som var ute efter guidernas dinglande köttstycken. Norra Territoriet är inget lämpligt ställe att bada på.

hummerny

Eftersom skattemyndigheten inte trodde på att jag bodde inneboende i min dotters tvåa, fick jag ”hyra in” mig i ett av Ainas rum i radhuset i Råcksta, där jag kunde bo när jag var hemma över somrar och nån jul. Samt skriva mig, så jag slapp bli utskriven från Sverige.

bokny

Aina skulle mönstrat på och seglat runt på Hafsorkestern i Seychellerna 2020. Men innan jag kom dig slog Coronan till och alla gränser stängdes.
Nu är hon död och världen är sig inte lik. Jag är så glad att hon var med så mycket på seglingen runt jorden. Hon sa att hon också var det.

ölny
Niklas Krantz


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Gotska Sandön - en besöksguide.

Gotska Sandön - en besöksguide.

Kokkonst i kabyssen

Kokkonst i kabyssen

Åland, de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line