Tyvärr hann jag inte ner till Thomas Vebers boksläpp på stranden i Charlotteville på Tobago. Han kunde inte vänta ett år med att släppa sin uppdaterade "Slusshandboken". (Tidigare upplagor var på danska.)

Ett oundgängligt hjälpmedel om man ska ut och hasa i kanalerna, såväl i Sverige som i resten av Norden och förstås Europa.

Han vet vad han talar om, den nyblivna TV-kändisen som ensam gått i kanalerna ner till Medelhavet, i serien som rullar med Familjer på äventyr. (Själv nöjer jag mig med att spola fram till avsnitten med seglingsfamiljen i SVT Play.) Men det var inte första gången han gick genom kanalerna.

Det faktiskt fascinerande hur han på 107 sidor hinner avverka allt om hur slussar fungerar, tipsa om hur man beter sig i alla olika varianter på slussar. Bara en sån sak som hur man ropar till slussvakten i VHF:en på tyska, engelska och franska.

Massor med bilder på slussar av alla de slag och varningar för vad man kan råka ut för om man till exempel följer en kanalpråm in i slussen.

Boken är ett måste ombord på en kanalgående seglare, både för skepparen och framförallt för att på och avstigande besättningar ska kunna förkovra sig innan paniken bryter ut när motorbåten framför tappar tamparna och driver fritt i det virvlande slussvattnet. Sen kan man förstås läsa den bara för att drömma och planera den kommande trippen.

Dessutom beskrivning av kanalvägarna inte bara igenom Europa, men också Göta Kanal, Dalslands kanal, Telemarkskanalen, Saima kanal och förstås Kaledoniska kanalen, samt några till. Dock saknas en ögonvittnesbeskrivning av Loch Ness-odjuret.

Själv tänker jag nog undvika de flesta kanalerna när jag följer efter Veberfamiljen till sommaren. Men Crinankanalen i Skottland verkar vara så himla vacker, så den vill jag gå. Och boken tar jag med.

Niklas Krantz

Från stranden i Karibien sänder Thomas Veber den här hälsningen från boksläppet:

https://youtu.be/_5tMYCPIupg

Läs mer om honom och följ hans blogg på:

http://www.thomasveber.se


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Med floran i båten

Med floran i båten

Radarbok med AIS

Radarbok med AIS

Ett år utan skor

Ett år utan skor

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line