Europaguld och silver till Göteborg

Två Göteborgare har tagit medaljer i Laser-EM. Det är Tomas Nordqvist och Stefan Nordström som har seglat hem guld respektive silver.

Sista veckan i augusti seglades Laser Master EM i Gdynia, Polen. De svenska deltagarna gjorde mycket bra ifrån sig och efter fyra dagar och åtta seglingar och en mycket imponerande insats var Tomas Nordqvist, GKSS, redan klar guldmedaljör i den största klassen Standard Master, seglare mellan 45-54 år.

Inför sista dagen låg Stefan Nordström, GKSS, på tredje plats i samma klass med 9 poäng upp till Anthoni Roig från Spanien på silverplatsen men samtidigt bara 1 poäng före Jack de Rijk från Holland på fjärde plats. Men spanjoren blev diskvalificerad för tjuvstart i näst sista seglingen och seglade bort sig i den sista seglingen.

Holländaren gjorde två hyfsade sista seglingar men tack vare en stark segling, han kom femma i näst sista seglingen, lyckades till slut Stefan Nordström från GKSS ta silver efter fem dagar och tio seglingar i den största klassen Standard Master."

EM i Gdynia i år bjöd mestadels på hårda vindar 8-12 m/s och svåra förhållanden med mycket vindvrid och hög sjö. Detta ställde höga krav på taktiskt kunnande samt bra kondition och uthållighet.

Mästerskapet samlade totalt 123 deltagare från flertalet av våra europeiska länder. Det fanns också deltagare från Australien med.

I Laser Master seglar tidigare elitseglare över 35 års ålder och i år var startfältet på EM ovanligt meriterat med ett tiotal guldmedaljörer och deltagare i OS och VM ända sedan 1970-talet fram till Kina i 2008.

I Laser Master seglas varje år ett SM i Sverige samt ett EM och VM. Normalt samlar dessa mästerskap mellan 100-400 seglare med en hög konkurrensnivå.
Foto: Stefan Nordström säkrar silvret i Laser Master foto Ludomil Sawicki
Foto:Tomas Nordqvist surfar mot guldet i laser master foto Ludomil Sawicki


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Gotska Sandön - en besöksguide.

Gotska Sandön - en besöksguide.

Öregrunds övärld -  Från Arholma till Örskär

Öregrunds övärld - Från Arholma till Örskär

🔍 Vättersnipor och råbockar

🔍 Vättersnipor och råbockar

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line