Grattis Jesper och Josefin!

JesperSFotoFredrikLassenius

Det blev guld till Jesper Stålheim i Laser Standard och silver till Josefin Olsson i Laser Radial när EM avslutades på Gran Canaria på fredagen.

Josefin har varit klar för Rio-OS sedan i höstas. Jesper har dock ännu inte fått sin OS-biljett. Men nu lär han inte behöva vänta länge till.

- Det känns jäkligt bra. Det har verkligen varit en comebackregatta. Jag lyckades ta mig upp på andra varvet gång på gång tack vare riktigt bra undanvindar och andrakryssar. Det känns helt enkelt underbart, säger Jesper direkt efter sin seger.

EM har bjudit på många olika förhållanden. En dag fick seglingarna ställas in på grund av för lite vind. En annan dag har de ställts in för att det blåst för mycket. Och när det väl har seglats så har det varit allt från lättvind till hårdvind – i regn och i sol.

För Jesper Stålheim var segern hett efterlängtad. Han har stått i särklass i Laserklassen i Sverige ett par år, men 2015 kom inte det stora lyftet som alla hoppades på – inte minst Jesper själv. Men nu finns inte längre nått tvivel kvar.

För Jesper blev EM utanför Las Palmas ett bevis på att han har vad som krävs. Han började veckan lite svagare även om han var bra med i nästan alla race. Sakta men säkert har han klättrat upp i resultatlistan och inför fredagens tre seglingar låg han tvåa.

Och sista dagen var det inget snack. Jesper seglade stabilt i den ojämna och byiga vinden och vann till slut med ganska stor marginal. Segern innebär att Jesper nu blir den som ska försöka försvara den svenska bronsmedaljen som Rasmus Myrgren vann i Laserklassen i London 2012.

JosefineFotoBogeeTothJosefin Olsson började EM på absolut bästa sätt när hon vann de tre första kvalseglingarna. Hon tappade något i mitten av veckan men kom tillbaka starkt i slutet. Och eftersom EM är ett öppet mästerskap så var hela damvärldseliten på plats. Bland annat besegrade Josefin guldmedaljören, Lilja Xu, från OS 2012. Men den som vann EM var holländskan Marit Bouwmeester som var tvåa på senaste OS.

- Jag hade chansen. Det var en bra regatta, men ett tråkigt slut. Det känns lite som en besvikelse, säger Josefin om sitt EM.


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Allt väl ombord

Allt väl ombord

Ett år utan skor

Ett år utan skor

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Kokkonst i kabyssen

Kokkonst i kabyssen

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line