Curres blogg:

Mahognykryssare knep Kolfiberrodret

1Pani SK30 vinnartumme 1

Vad kan man säga om att en klassisk kryssare i mahogny vann Kolfiberrodret – den nya tvåpersonersseglingen på 110 sjömil i Stockholms skärgård - i helgen som gick?

Varvsmannen och rutinerade SK 30 - seglaren Max Nystedt visade vad klassiska båtar klarar genom att vinna i kamp med moderna konstruktioner i den första långa skärgårdskappseglingen på flera år. Kolfiberrodret hade start och mål i Grinda mitt i skärgården och ett strategiskt ställe med värdshus och kommunikationer.

Max vann med 14 minuters marginal på beräknad tid före Staffan Larsson i hans Arcona 340. Trea och ytterligare nio minuter efter på omräknad tid kom meriterade havskappseglaren Mats Victorin i sin X-332 Sport.
Riktigt kul med ett långt race hit och dit i vår fantastiska, unika skärgård. Det blev väldigt intensiva 110 Nm för bara två ombord med så många moment så ofta. Ingen vila! Förstår varför vissa av er shorthandoptimerar era båtar. Lite mör idag.., sade Mats efter att ha seglat banan på 18.20.35.

Fyra, men bara 29 sekunder efter Mats på beräknad tid kom Håkan Södergren i sin slanka, Italienröda Tarac 33. Han hör till dem som propagerat för den typ av kappsegling som Kolfiberrodret står för – ett dygn genom Stockholms skärgård - precis som på forna Scandicap Race en gång, men nu på två.

Femma på omräknad tid blev segelmakaren Noel Barkelius i samma ändamålsenliga Sun Fast 3600, som han och båtägaren Martin Dubois körde i Seapilot 2Star helgen innan. De var nu även femte snabbast runt banan med tiden 17.33.17.

2Bavaria32Sammanlagt 40 båtar fullföljde i mestadels friska vindar. Temperaturen sjönk dock till 8-9 grader under natten mellan fredag och lördag och ihop med sjögången på de större fjärdarna blev förhållandens svåra för båtar utan ruff. Sju fann för gott att bryta istället för att frysa.

3Dynamic35

Antalet deltagare, blandningen av båtar och rutten med mycket navigering. innebar en fin framgång för arrangörerna, som ordnade allt virtuellt och med små medel, vilket borgade för den låga startavgiften.
Så här berättade Jesper Hoffstedt, katamaran - och Atlantseghlare, före seglingen:

4Omega10

Jag och Anna seglar vår Dragonfly 800 Hägring. Vi har en av de snabbaste båtarna och startar därmed nästan sist av alla, 17:10, så det är bara att gasa. Prognosen lovar 10-12 sekundmeter, en massa sol och 9-11 grader varmt. Som i Karibien fast 20 grader kallare i både luft och vatten. Vår målsättning är att ha kul, ta oss runt banan och ta väl hand om besättning och båt. Mycket kläder, god mat och lagom med segel blir konceptet för att lyckas.

På grund av det ganska intensiva lågtrycket över Ryssland tippar vi att seglingsledningen väljer hårdvindsbana E. Den går inte riktigt lika långt ut i havsbandet som de andra och håller sig mer i farlederna vilket känns vettigt.

Så blev det, men ändå tidvis skumpigt på de öppnare fjärdarna. En 36:e plats blev det för Anna Söderberg Ziesnitz skeppade med Jesper vid skoten och navigatorn.

5Seaon96

tuvstedt

Snabbast runt blev som väntat en flerskrovare, en Seaon 96 seglad av Niklas Bergelv med tiden 14:21.33 . Hans och gastens snittfart låg på hela 8,86 knop. En god 20:e plats blev det med SRS 1,66.
Snabbaste kölbåt blev Erik Ygberg i sin Aspect 40 med det fyndiga namnet Perfect. Med högst SRS - 1,395 och tiden 17:07:43 blev resultatet en 22:a plats.

Största båten seglade Johan Tuvstedt, sin X-43 Esox på fina tiden 17.47.20, vilket med SRS 1,365 gav en 17:e plats.

Max 50 båtar kunde arrangörerna ta emot, värdshuset på Grinda hade inte plats för fler på middagen, men allt beröm för Kolfiberrodret ger förhoppningar om ett nytt race 2017.

Nästa segling för shorthandgänget är Robline Solo Challenge kommande helg. 16 beslutsamma skeppare har anmält sig med start utanför Bullandö, ut på havet och mål i Sandhamn.

Därnäst följer Årets Kraftmäting för alla svenska shorhandseglare - 350 sjömil non stop runt Gotland i ÅF Offshore Race. 21 doublehandbesättningar är anmälda, bland annat Seapilot 2Star vinnaren Eländet med Sandor Moldovan med sin vässade välseglade Dominant 95. Ska han lyckas igen? Följ racet på www.ksss.se. Och denna blogg.

Till helgen blir det för egen del Vikingaregattan med min kära Folkbåt och med lite tur fem eller sex seglingar. Blir skönt att äntligen kappsegla med egna båten. ÅF Inshore Race och sedan SM står på programmet. Och målet är att inte komma sist i SWE 449, som fyller 60 i sommar och är näst äldst i klassen.

Curt Gelin

Resultat för kolfiberrodret hittar du på www.facebook.com/kolfiberrodret

 


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Förarbevis för vattenskoter

Förarbevis för vattenskoter

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line