mange

Martin Strömberg satsar nu på att bli europamästare i nya klassen Double mixed Offshore, tillsammans med Linnea Floser.

Linnea och Martin är nu på plats i Genua för den första etappen och håller som bäst på att lära känna båten, en Figaro 3 som tillhandahålls av arrangörerna.

- Vi har inte seglat denna här båten tidigare, så vi är ödmjuka inför detta race, säger Martin. Vi siktar högt men inser också att vi har en bit upp till exempelvis de franska seglarna som ju har en helt annan erfarenhet och organisation omkring sig. Vi är oerhört ödmjuka inför uppgiften, vårt mål är att utvecklas och börja bygga en satsning på längre sikt.

martinlinneaRegattan består av omväxlande korta banrace och längre havsseglingar. Det första racet seglas den 28 augusti från Genua till Civitavecchia där de beräknas gå i mål den 30:e. Därefter går tävlingen vidare till Neapel, där EM avgörs den 6:e september.

Havskappsegling med bara två seglare ombord, en kvinna en man, kallas Double Mixed Offshore och lanserades som en ny OS-klass till Olympiska spelen i Paris 2024. Några turer och kommittéer senare beslöts dock att inte lansera den nya klassen till detta OS. Men kappseglingsformen ökar snabbt oavsett det och intresset för mixade besättningar likaså. Att EM och VM arrangeras redan i år bevisar definitivt det stora intresset. Det kommer att seglas i Italien under regattaserien ”Nastro Rosa 2021”, också kallat seglingens ”Giro di Italia”. Sverige kommer att representeras av Linnea Floser och Martin Strömberg, som seglar för Mange Olssons Minnesfond.

Efter Neapel transportseglas båtarna till Brindisi där VM startar den 15:e september. Seglingen går då norrut i Adriatiska havet med ett stopp i Bari den 17:e och slutgiltig målgång i Venedig den 24:e. Den 26:e avslutas regattan med en parad framför Markusplatsen.

- Mange sa alltid att havskappsegling är ballt. Och det är med en stor dos ”Mange-anda” som Linnea och Martin ställer upp i detta nya unika evenemang, säger Richard Brisius från Mange Olssons Minnesfond. Det är också början på en ny era inom havskappsegling med mixade besättningar i entypsbåtar som tillhandahålls av arrangören. Konkurrensen är stenhård och nu har vi ett svenskt team med från början, det skulle Mange gillat. Det är toppen att Martin och Linnea vill bidra till att inspirera fler svenska seglare!

Martin Strömberg är en av Sveriges mest meriterade havskappseglare med erfarenhet från The Ocean Race (tidigare kallat Volvo Ocean Race). Martin seglade bland annat med Mange ombord på Ericsson 3 och han blev totalsegrare med Groupama 2012.

Linnea Floser har också hon en gedigen meritlista och har inte minst under det senaste året placerat sig högt i shorthandseglingar i Sverige, med bland annat ett brons i SM Shorthanded Mix under Gotland Runt och en spektakulär insats under Raymarine2Star.

Mange Olsssons minnesfond skapades i maj 2013 till minne av Magnus ”Mange” Olsson som avled på Lanzarote 20 april 2013. Stiftelsens ändamål är att uppmuntra svensk seglingsungdom och seglingsverksamhet. Mange Olsson priset delas ut varje år till en seglare som gjort ett outplånligt avtryck i seglingsvärlden. Tidigare vinnare av priset är seglarlegendarer som Torben Grael, Sir Ben Ainslie, Stan Honey, Santiago Lange, Grant Dalton och Carolijn Brouwer och Peter Burling. Varje år delas även ut stipendier till unga svenska seglare.


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Genvägsboken

Genvägsboken

Ankarliv

Ankarliv

Med floran i båten

Med floran i båten

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line