Hedvig och Hugo Liljegren seglade hem ett silver på 29er EM i Saltsjöbaden under lördagen. Syskonparet har presterat fantastiskt under veckan genom att hålla huvudet kallt och komma tillbaka trotts ett antal tyngre race. Det har varit extremt svårseglade förhållanden med stora vindvrid och tryckskillnader under veckan.

- Det känns ändå som att vi gjorde en bra avslutning och vi är glada över regattan i stort även om vi hade en väldigt, väldigt, tuff dag igår. Vi har verkligen försökt att hålla humöret uppe och göra det bästa vi kan hela tiden, säger Hedvig.

- Vi lyckades avsluta väldigt bra så det känns som ett bra sätt att säga adjö till båten, instämmer Hugo.

29er ec 230815 kj kjr32254

EM var den sista 29er regattan för Hedvig och Hugo som nu kommer ta klivet över helt och hållet till OS-klassen 470, som de redan den här säsongen har tränat i.

- Redan i början på nästa vecka ska vi faktiskt åka till Litauen för ungdoms VM i 470 så det blir spännande, berättar Hedvig.

- Det blir inte så mycket vila utan vi drar i gång direkt nu med förberedelser inför det, säger Hugo exalterat.

De 170 lagen från 24 olika nationer har testats i varierande väderförhållanden. De som lyckats bäst med att hantera den tekniska aspekten av båten och de strategiska besluten på vattnet fick under eftermiddagen kliva upp på podiet. EM medaljer delas ut i klasserna, dam, herr och open. Open innebär att man seglar i en blandad besättning, en tjej och en kille. Nationerna som får ta kliven högst upp på pallen är Irland som tog guld i både dam och herrklassen och Nederländerna som vinner open-klassen.

29er-klassen är en av de största juniorklasserna i världen och en mycket viktig instegsklass för seglare till OS och tävlingar som America’s Cup och The Ocean Race. Klassen har växt mycket senaste åren och många länder har valt att satsa på 29er. Av just den anledningen är det en stor ära att KSSS har fått förtroendet att vara värd för EM i 29er 2023. Seglarna har sannerligen utmanats av kluriga förhållanden på Baggensfjärden men är otroligt nöjda med arrangemanget.


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Radarbok med AIS

Radarbok med AIS

Allt väl ombord

Allt väl ombord

Långedragsjullar

Långedragsjullar

Bortom horisonten

Bortom horisonten

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line