Haverister bärgade i kuling utanför Arkösund

Drivande3

På söndag kväll ropade de två männen i 50- och 80-årsåldern upp Sjöräddningsscentralen på VHF:en. Det blåste 17 sekundmeter, 20 i byarna, och sjön gick hög. De hade fått roderhaveri och seglet hade gått ner i propellern, så de låg och drev i den grova sjön.

På morgonen efter kunde Sjöfartsverkets räddningshelikopter lyfta haveristerna till lasarettet i Linköping, oskadda men nedkylda.

Två handelsfartyg, Rescue Ingegerd Ramstedt från Arkösund och kustbevakningen kom till platsen . De försökte koppla en bogserlina för att dra den 38 fot långa segelbåten i säkerhet, men det gick inte i den grova sjön. Ett försök att evakuera med hjälp av livflotten misslyckades också. Den har senare hittats drivande långt ut på Ålands hav.

‒ Allt rör sig så otroligt mycket vid sådan här väderlek, vilket för med sig stora risker. Två handelsfartyg i närheten försökte läa för oss och segelbåten, men tyvärr gjorde det ingen skillnad. Och att lämna platsen var inget alternativ – en båt i nöd med personer ombord lämnar man inte åt sitt öde, säger Martin Hollingworth, befälhavare på KBV 313.

­‒ Vi stannade kvar på platsen och kastade över värmande överlevnadsdräkter till personerna på segelbåten, i väntan på Sjöfartsverkets räddningshelikopter, säger Martin Hollingworth.

helikopter2

Vid halv sju på morgonen anlände Lifeguard 007. De talade med besättningen på segelbåten och intruerade dem att hoppa i vattnet med överlevnadsdräkterna så att de kunde vinscha upp dem.

Männen, som kommer från stockholm,  fördes till universitetssjukhuset i Linköping, nedkylda. Båten hittades senare och bogserades till Västervik.

 

 


Sittbrunnens bokhandel är öppen

🔍 Vättersnipor och råbockar

🔍 Vättersnipor och råbockar

Genvägsboken

Genvägsboken

Förarbevis för vattenskoter

Förarbevis för vattenskoter

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

VHF- och SRC-bok

VHF- och SRC-bok

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line