Jag brukar vakna lite före sex på morgonen i hytten, sätta in hörlurarna till min fickradio i öronen och få prognosen för Tyska Bukten och Fiskebankarna. Mina sömniga tankar går till de svenska torsktrålarna där ute på Nordsjön som förgäves försöker ratta in Sveriges Radio P1. Det var längesen den sändes på mellanvågsbandet som når så långt ut.

Men så småningom närmar sig prognosens farvattnen det Norra Östersjön där jag befinner mig. Jag brukar vakna igen när de räknar upp vindhastigheterna lite tidigare på morgonen. Så är det slut och jag har missat informationen jag var intresserad av. Nästa chans är fem i åtta, då brukar jag klara att hålla mig vaken till rätt havsprognos dyker upp.

Problemet med sjövädret i P1 är att det alltid är på fel tid. Visst, morgonen är ok, för att veta vart man ska ta vägen. Men förutom de tiderna är det fem-tio i ett (12.50 eller 12.55), fem i fyra och som uppföljare till aftongudstjänsten tio i tio (bästa scenen i SOS Segelsällskapsresan).

Det är liksom alltid fel. När jag börjar tänka på var vi ska ligga i natt för att komma i lä så inte ankaret draggar, har jag just missat tio i ett-vädret och det är för tidigt för fyravädret. Kustvädret, som ju faktiskt är mer detaljerat och därmed bättre, sänds på halvtimmar sommartid, vissa veckodagar, vissa tider. Kan gå att passa. Oftast inte.

Bäst sommartid är dock VHF-vädret. Det sänds visserligen bara två gånger om dygnet, 8.30 och 16.30 på ostkusten, 9 och 17 på västkusten, men eftersom jag har abonnemang på Stockholm Radio så kan jag när som helst ropa upp dem och fråga hur vädret blir på min kuststräcka. De är alltid lika glada att hjälpa till.

- Vi undersöker möjligheten att sända ett kustväder via VHF med mer än bara vindar. Vad det blir för övrigt väder? Sol, regn, temperatur, vattenstånd mm. Men ännu är inget av detta klart, säger Arild Winge på Stockholm Radio.

VHF är en kommunikationsform som tappat mycket på grund av att man i skärgården numera alltid kan använda mobiltelefonen. Men jag gillar den. Det är lite av ett socialt media, där man alltid har koll på vad som händer bland vänner runt omkring sig, typ Facebook. Jag tror och hoppas att VHF:en går en ny vår till mötes.

På mobilen kan man antingen ringa SMHI på 0771-53 54 00 för lokalsamtalstaxa och få ett talsvar. Eller också kan man abonnera på SMS-mobilväder för 48:-/vecka eller beställa kustväder för 10 kr med WAP. Med en Iphone kan man med en massa appar få väder, och från SVT, Stockholm Radio m fl se på Kustvädret i mobilen.

Min erfarenhet är att så fort jag har hittat en bra telefontjänst som funkar på min lite primitiva vattentäta telefon, så försvinner den igen. Det är en väldig omsättning på telefontjänster. Antagligen är det inte någon lönsam bransch.

Foto Anders EgeröEfter den här långa inledningen kommer vi alltså till det den här artikeln egentligen handlar om. På morgonen innan vi kastar loss borde jag i lugn och ro ta reda på hur vindarna kommer att blåsa, vilken hamn vi ska sikta på för att ligga lugnt och tryggt i natt. Då kopplar jag upp min dator med en USB-puck och surfar in en bra vädersajt. (Eftersom min puck inte har ett antennurtag hissar jag upp den en bit i masten med en 5 m usb-förlängningssladd fastkrokad i dirken.)

Eller om jag seglar 24-timmars eller annan långsegling, kopplar upp pc-n på navigationsbordet för att planera fortsatt segling. Då är frågan: Vem kan man lita på?

Belle Isle, Frankrike. Foto Ernst Schaffner- Många använder amerikanska vädermodeller som lämnas ut fritt, förklarar Pia Hultgren, metereolog på SVT, erfaren seglare, seglings- och tävlingsledare och van att hjälpa Gotland Runt hela vägen runt.

- Fast jag försöker dra ner på ledaruppdragen. Det är roligare att segla själv. I år ska jag vara med på Aspect 40.

Hon kallar det för "ikonväder", databeräknat och automatiskt väder, till skillnad mot det kvalitetskontrollerade väder som de metereologiska instituten i Skandinavien står för, där en människa granskar och tolkar data innan det går ut.

- Särskilt på sommaren när skärgårdsvädret är lite mer "småskaligt" kan det löna sig att följa de säkrare instituten, förklarar hon. Då kan lokala lågtryck snabbt dra upp till kuling, och följer man bara automatväder kan man missa sådana varningar.

 

dmi- Jag använder SMHI, eller på västkusten gärna danska DMI, säger hon. Meteogroups professionella kartor är bra och dessutom brukar jag titta på Windguru.

Och Sailplanner har gjort bra högupplösta program för att presentera sina prognoser på, tycker hon. Men dem får man betala extra för, 89 dollar, runt 600 svenska kronor.

Sen har ju Pia lite egna ingångar till proffsdata som vi vanliga dödliga inte kommer åt. Så fingrar hon vant på sin iPhone och öppnar Meteogroups applikation, som säger allt. Jämrans, en sån borde man väl köpa. Med GPS och allting.

- Det viktiga är att använda flera källor och jämföra dem, säger hon. Och kom ihåg att väder är en färskvara. Prognosen från igår kväll duger inte för idag.

polsktMen det handlar ju inte bara om hur kvalitetsgranskade kartorna är. Många presenterar grib-kartor med vindpilar, timme för timme. Användbart om man tävlar eller av andra anledningar är beroende av ett noggrant väder. Vissa sajter har gratis nedladdning av mjukvara, andra tar betalt för det. Se listan nedanför.

- Ska man ha en sån tjänst ska det vara gribfiler som täcker 5 km eller mindre, menar Pia.

Fast egentligen undrar jag hur lång tid det måste ta innan man i Europa kan få information i GPS-plottern om väderprognoserna. I USA får man det genom satellitradion XM. Det är inte bara seglare som använder det, största nyttan gör tjänsten i cockpit på flygplanen. Den radion finns inte i Europa, eftersom man länge inte kunnat komma överens och dessutom vägrar tala samma språk. Kanske år 2013 om företaget Ondo Media kommer i mål. Men jag undrar om inte Håkan Lans, som fixade AIS-systemet för VHF-bandet, borde kunna hitta på nån liknande tjänst för VHF:en i Europa. Det skulle ju vara enklare. Och tänk bara vad läckert att på plottern i sittbrunnen kunna se exakt var strömmingen eller makrillen går till!

Niklas Krantz

http://www.youtube.com/watch?v=BiOCFE68ALY

http://www.meteogroup.se/

Professionellt väder för svenska farvatten.

http://www.zygrib.org/

fransk tjänst med gribfiler man kan ladda ner. Tyvärr är instruktionerna på franska, men Michael och Carin på S/Y Windjammmer , http://www.windcharter.se/ har skrivit en engelsk manual. Klicka på Väder så hittar du den.

 

De har också satt ihop en av allt att döma komplett lista på vädersajter man kan behöva om man ska segla i Medelhavet.

Kvalitestgranskade sajter (dock med automatväder när man "söker" på en ort):

www.fmi.fi

Finska meteorologiska institutet. Sjörapporter från Finska Viken, Norra Östersjön till Bottenhavet.

www.yr.no

Ett samarbete mellan Meteorologisk institutt och public-service radio och tv-bolaget NRK. Meteorologisk institutt ansvarar för dataunderlaget och det fackliga innehållet, NRK för presentasionen och publiceringen av prognoserna.

www.smhi.se

Sjöväder, följer indelningen av haven runt Sverige i olika sjöväderdistrikt. Nytt är deras kustväder som är mycket mer detaljerat. Mobiltelefonrapporter, 0771-53 54 00, kostar numera inte mer än samtalet, medan morgonprognoser per SMS kostar 48 kronor i veckan, 0900-200 03 06.

www.dmi.dk

Danska meteorologiska institutet är känt för bra prognoser. Här kan man få bra översikter med vindpilar, strömmar och vattentemperaturer. Rekommenderas.

Ikonväder med automatisk uppdatering:

http://www.vaderprognosen.se/

Kurvor för de kommande 48 timmarna, egen databehandling.

www.klart.se

Presenterar vindkartor timme för timme, för kustväderområdena. Hämtar data från Foreca.

http://batvadret.foreca.se/

Kan man också gå in direkt på. Baserat i Helsingfors.

http://new.meteo.pl/

Polsk vädersajt med engelsk översättning. Påstås vara väldigt pålitlig. Detaljerade prognoser för område 4*4 km som man kan pricka in på en översiktskara. Dock svårt att pricka in exakt. Väldigt fina översiktsbilder över vindar i hela norra Europa.

www.windguru.cz

Tjeckisk sajt för vindsurfare och drakflygare i första hand. Men prognoserna funkar nog utmärkt för segelbåtar också. Lite mer avancerad tjänst, där man kan prenumerera på PRO-versionen för 1,9 € i månaden.

http://www.windfinder.com/

En annan vindsurf- och drakflygssajt som fungerar i hela världen.

www.theyr.com

Avancerad hjälp med möjlighet att få gribfiler hem till den egna datorn.

http://www.inuse.se/kustvdret/

Applikation för iPhone, som visar SMHI-prognoser för 7 kronor i månaden. Nytt och hittills otestat.

http://sailplanner.net/

Innehåller seglingsplaneringsprogram med polardiagram, som visar effektivaste kursen vid varje vindstyrka. Om man abonnerar för $89 får man också tillgång till detaljerade prognoser för Skandinavien.

http://ifm.frv.dk/

Danska Farvandsväsendset, bra prognoser för Skagerak och Kattegatt.

 

Clearpoint

http://www.idgeurope.com/swedish/products/weather/weather.shtml

Väderleksrapporter i pc:n, i både realtid och prognos. Det visar bland annat vind, vågor, strömmar, vindfronter, sikt, moln, åska, tropiska stormar, orkaner, varningar etc.

 

http://grib.us

Här kan man ladda hem en gratis mjukvara som tillåter nerladdning och uppspelning av grib-filer med väderdata.

http://vaderradar.se/

Radarbilder med väder över Sverige, Skandinavien och Europa.

telefonhttp://www.seacast.se/

Mobilväder med vindkartor mm. 180 kronor per år.

 

Till iPhone finns applikationer bla för:
yr.no (gratis)
väderradar.se (gratis)
foreca (28 kr)
Kustvädret (gratis)
plus ca 170 andra program


Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line