Att navigera med Solappen

Jag har sett ljuset i paddan. Eller rättare sagt en app som funkar ombord på en båt under gång. Det är en Experia Tablet Z, en vattentät skärm med hållare att sätta upp i sittbrunnen, med möjlighet till laddning. Dock fungerar inte laddningen ordentligt ännu. Men kanske nästa år, lovar Göran på Solteknik, som säljer paketet och lånade ut testutrustningen som jag har kört parallellt med min vanliga plotter i sommar.

Det är en fantastisk känsla att navigera elektroniskt direkt på Hydrographicas detaljerade och oftast korrekta kort. Appen MarineNavigator byter själv kort när man passerar kartskarvarna,l och man kan zooma mellan deras kort och Sjöfartsverkets. Ljuset är nästan lika bra som min, vid det här laget jättegamla (8 år) Garmin 292.

Vore det inte för laddaren, som man måste ha i för att kunna navigera längre än en halvtimme i stöten, så vore det till slut en vettig variant på en ok padd-navigator. Apple-burkarna kräver dyra och krångliga vattentätningsfodral och har inte tillräcklig ljusstyrka för att kunna användas som huvud-navigator. Men nu visar det sig att efter några timmar dyker det upp ett meddelande att batteriet håller på att ta slut, just när vi ska lägga till i Österviken på Löka-ön, där det går ut en rad grund som vi måste runda. Som tur är har vi min 292:a påslagen....

- Jag har påtalat detta för tillverkaren av hållaren som skall undersöka om det går att "hotta" upp laddningen, mailar Göran Johansson på Solteknik när jag påpekar det.

Sådär jättebilligt blir det inte heller om man inte redan har plattan. Den kostar nedsatta 3 500, appen kostar bara 57 kronor, men sen behöver man vanliga sjökort för en 500-hundring. Sen ska man ju också ha Hydrographicakorten för att det ska vara nån vits, och de kostar runt 500 per paket. I Stockholms skärgård behöver man tre såna, på västkusten två.

Sen påpekade Anders Egerö att man kan köra Ozi Explorer på Android också, med BSB-kort (alltså analoga kort som ser ut exakt som på papper). Då behöver man programvara för en tusenlapp, en PC att installera allt över och en hel del teknisk begåvning. Men då kan man scanna in även hamnspecialer och egna sjökort.

Niklas Krantz


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Sven Barthel på Sillö

Sven Barthel på Sillö

VHF- och SRC-bok

VHF- och SRC-bok

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Nautisk uppslagsbok

Nautisk uppslagsbok

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line