Curres blogg:

Tolvor kontrakterade för come-back

I efterdyningarna på beslutet att förlägga nästa America´s cup till Bermuda lanserade Tom Ehman från Oracle USA, sitt förslag 2015 om att ordna den gamla sortens matchracing i stora kölbåtar, i moderna 12:or. Han bildade för den saken San Francisco Yacht Racing Challenge med planen att segla 12:or på San Francisco Bay.

Nu ser projektet ut att bli verklighet, varvet Westerly Marine i Santa Ana har kontrakterats för att bygga de nya super 12:orna. Dessa blir en entypsversion av de gamla ståtliga 12:orna som seglades i America´s Cup 1958 – 1987 och för evigt sinnebilden av Cupen och matchracing.

Givetvis har en del seglare har tvivlat på att Ehmans regatta skulle sjösättas, men nu kan den bli verklighet.

- Kontraktet med Westerly Marine gör projektet reellt. För tänkbara ägare, arrangörerna i San Francisco innebär det ett stort steg framåt. Det finns nu en design, som framskrider fort genom att ett båtföretag med ansenligt rykte har åtagit sig att bygga båtarna, sade Tom Ehman till nyhetsbyrån AP i fredags, när det blev bekant att kontraktet var klart.

Inga team har meddelat deltagande ännu, men enligt uppgift ska vissa av de gamla syndikaten, bland annat Luna Rossa vara pigga på att ställa upp.

De 65 fot långa 12:orna ska kosta strax under 2 miljoner dollars plus segel. Inga instrument utom en GPS, blir tillåta för att låta seglingarna avgöras på skicklighet. 500 000 dollars i prispengar väntar vinnaren.

Lynn Bowser på Westerly Marine i Santa Ana, säger att den första Super 12:an väntas bli klar hösten 2016. Därefter tänker sig Westerly arbeta med fyra eller fem båtar samtidigt. De ska sjösättas i Newport Harbor och genomgå tester där, innan de förflyttas till Long Beach för testseglingar i frisk vind.

- Alla har verkligen sparkat in sig och fort. Vem skulle inte vilja bygga en snabb 12:a med deras majestätiska stil? Det kommer att bli ett roligt bygge, förklarade varvsdelägaren Steve Lee.

Super 12:orna designas av Bruce Farr i Annapolis, som återvänder från livet som pensionär. Han har arbetat med Westerly tidigare på one-off projekt och berättar att de nya båtarna byggs i samma form i kolfiber.

Farr väckte uppståndelse minns kalenderbitare när han ritade Kiwi Magic för 30 år sedan. KZ 7 var den första 12.an i plast och seglades av Chris Dickson utanför Fremantle, där han mötte Dennis Conner i Stars & Stripes 87. I uttagningarna slog Conner Dickson med 4-1. Conner fortsatte med att vinna Cupen över Kookaburra. Uppståndelsen gällde om plast var regelriktigt och ledde till protester från Conner. Med entyp blir det inga intriger och lika för alla.

- Det blir intressant att förena våra resurser för att genomföra båtbygget. Det unika är One Design med en så här stor båt och varvets kunskaper med en standard, som vanligen bara gäller exklusiva enstycksbyggen. Vi ska bygga en båt i månaden till mycket exakta standards. I januari blir renderingarna klara. Målet är att bygga utan att behöva mäta och helt förlita oss på 3 D modellering. En extra utmaning blir att utforma däckslayouten så att den fungerar för tolv plus en kameraperson, meddelar varvet och Tom Ehman.

I juli 2017 är seglingarna med super 12:orna tänkta att starta och pågå i två veckor framför berömda San Francisco City Front. America´s Cup på Bermuda börjar i oktober och krockar alltså inte. Likväl är frågan vilken segling som vinner flest anhängare - den på sbindlande vackra San Francisco Bay eller den på bländande Bermuda? Och var blir det tätast racing - på köl i utmaningen eller på foils i Cupen?

Curt Gelin


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Allt väl ombord

Allt väl ombord

Gotska Sandön - en besöksguide.

Gotska Sandön - en besöksguide.

El, elektronik och nätverk ombord

El, elektronik och nätverk ombord

Slusshandboken

Slusshandboken

Genvägsboken

Genvägsboken

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line