båtar och varv

Gåshaga

Gåshagas nya glokalcharter

För 10 år sen köpte jag min båt på Gåshaga, Lidingö och Pelle som jag köpte den av hyrde ut den fem halva somrar och jag hade gratis segelbåt den andra halvan. Jag har inte begripit varför inte fler nappat på den geniala idén, och sen tröttnade Pelle. Men nu kör Anders igång igen med Dufour och Bali. Och inte bara lokalt, utan över hela världen.

- Vi blir ”glokala”, d v s satsar på lokal service, försäljning och charter i Sverige kombinerat med ett globalt nätverk unika seglingsupplevelser runt om i världen, säger Anders Almén, ägare till Gåshaga Marina.

Läs mer: Gåshaga

Dehlermöte

Prata båt med Karl Dehler

 

Det händer inte varje dag att seglare får chans att på djupet höra hur storvarv tänker vid utvecklingen av sina nya modeller. Men nu på lördag 18 februari ges ett unikt tillfälle att träffa Karl Dehler i samband med en träff på Balingsholms Konferens i Stockholm där Karl föreläser.

1963 startade Willi Dehler, Karls pappa, Dehler Yachts. 1984 vann Karl Dehler VM i en Dehler db2. Han kappseglar fortfarande och är också Projektchef på Hanse Yachts. Det betyder att Karl är projekt-ansvarig för alla Dehler-modeller som produceras.

Träffen är öppen för alla seglare som har intresse av Dehler. I samband med föreläsningen genomför Dehler Club Sweden sitt årsmöte! Mer info finns på Dehler Club Swedens Facebook-grupp.

Läs mer: Dehlermöte

Vinnarna 2017

Grattis topp tre segelbåtar i Sverige

I lördags korades för femte gången Årets bästa segelbåtar i Sverige på Båtmässan i Göteborg inför en entusiastisk publik.

Läs mer: Vinnarna 2017

Välj själv!

Publikens Segelbåt

alla

Juryns val är gjort och vinnarna presenteras på Båtmässan i Göteborg 11 februari. Var där då eller följ prisutdelningen i livesändning här i Sittbrunnen.

Men kolla gärna igenom testerna och ge ditt eget omdöme. Sittbrunnens läsare utser Publikens Segelbåt. Rösta här i högerkanten. Och till skillnad från den "riktiga" Årets Segelbåt utser vi bara en båt, oavsett klass. Helt ovetenskapligt och subjektivt.  Ett klick var gäller.

Läs mer: Välj själv!

Experterna

Bästa juryn utser Årets Segelbåt

asb17Det finns flera tävlingar i Europa på temat Årets Segelbåt, men ingen med en lika allsidig jury, som den för Årets Segelbåt i Sverige. De sex jurymedlemmarna, varav tre är kvinnor, har olika kompetenser och samma grundsyn på båtar – hur de fungerar för svenska förhållanden.

Denna tävling är dessutom helt redaktionell/ideell och juryn nominerar nyheter oberoende av om de deltar på inomhusmässor eller inte, oavsett om de annonseras och oavsett var de byggs. Det särskiljande för Årets Segelbåt i Sverige är att de nya båtarna bedöms ur ett svenskt perspektiv.

Initiativet kom till beroende på att båtar från små varv i Sverige och Danmark inte ofta kom ifråga vid tester ute i Europa, medan perifiera byggen från kontinenten gavs oproportionerlig uppmärksamhet, trots att de inte finns i Sverige.

Läs mer: Experterna

Corsair 600

Nominerad till Årets Segelbåt 2017 i specialklassen

Pulshöjande nöjesmaskin

8Frisk

asb17Små lätta trimaraner är välkomna för alla som vill upppleva fartens tjusning på vindsnabba dagturer. Amerikanskdesignade Corsair Pulse 600 väger bara 450 kilo, har hela 26 kvadrat segel, blir ihopfälld bara 2,45 meter bred, kan riggas på 20 minuter, har en huv för vindskydd och riktig sittbrunn. På nytänk och upplevelser berikar den tillvaron för utflyktsfolk och taggade.

Planerna för Corsair Pulse 600 började med att varvet tyckte att kundkretsen började bli till åren och att nykomlingar saknades i flerskrovssällskapen. Alltså funderade man fram att  erbjuda möjliga, nya flerskrovsfantaster en sportig, rolig och lättförflyttad farkost till fördelaktigt pris. Men tack vare sin stabilitet, låga vikt och lilla kupé, kom varvet på att båten passar lika bra för nybörjare eller för en ung familj.

Läs mer: Corsair 600

Sittbrunnenfilmer