Rambler 100 Navigator Peter Isler photo credit TR2011Jan HarleyCurres blogg:

Instrument ombord hjälp eller stjälp?

Amerikanen Peter Isler har vunnit America´s Cup som navigatör och har nu gått in för att dela med sig av sina kunskaper i en serie seminarier på nätet – webinars.

'Hans utgångspunkt i resonemangen är huruvida avancerad teknologi ombord som taktik och navigeringsprogrammet Expedition hjälper eller stjälper? Han menar att en del teknologi har hjälpt alla seglare, medan andra har gett de med resurser mest.

Särskilt intressant är att ta del av Peter Islers åsikt att många seglare skulle segla bättre om de stängde av alla instrument ombord och seglade på känsla.

 

 VPP1

- Digitalisis kan vara negativt och det är ingen tillfällighet att många bra seglarna har en bakgrund i eller fortfarande är aktiva i entypsklasser, säger Peter Isler.

Mycket av det Mr Isler har att förmedla låter välbekant kan jag tycka, som seglat otaliga båtar. Min erfarenhet är att ju större båt och instrument, desto större stress och distraktion.

Ta till exempel VPP-diagrammen, som räknas ut av segelmakaren eller båtkonstruktören. Enligt dem ska en båt göra en viss fart i en viss vind med en viss vindvinkel. Men stämmer siffrorna, visar de rätt och är instrumenten kalibrerade?

Jag minns ett samtal med X-Yachts Niels Dietmar och hur han berättade hur han och Niels Jeppesen använde en hel dag i lugna Albrektsunds kanal för att finjustera systemen på X-trekvartstonnaren Green Piece inför VM i Marstrand 1985. De vann för att de hade instrument de litade på - och seglade som gudar på sin känsla för fart.

Utan koll är det enkelt att påstå att rorsman styr som en kratta om loggen visar mindre än tabellvärdet och han kan i sin tur vila skylla på trimmarna och då uppstår diskussioner och disharmoni ombord.

Min tro är att mindre båt, entyp och inga instrument utom logg och kompass är melodin.

Johnny

I Folkbåt, som jag seglar, heter klassens ess Per Jörgensen, som är en särdeles metodisk dansk. Han tar en dag på sig för att beskriva hur han preparerat sin ”Joker”. Ovanpå säkerheten med att ha en bra ordning på båten, seglar Per på Känslan för hur denna tunga båt ska styras snabbt - utan instrument.

Tid i båten är hans tes och ska man sätta en slant på vem som vinner Folbåtarnas Guldpokal i Helsingfors i sommar med 50 båtar på linjen, är det Per från Kolding.

Med andra ord - stäng av instrumenten, kör på känsla som danskar och lyssna på Peter Isler
www.islersailing.com

Curt Gelin


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Skutrigg

Skutrigg

Radarbok med AIS

Radarbok med AIS

Nautisk uppslagsbok

Nautisk uppslagsbok

Med floran i båten

Med floran i båten

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line