Isabella om hajarna

Isabella om hajarnas utsatthet

Fotograf: Fredrik HjerlingPå lördag den 21 maj inviger EU-parlamentarikern Isabella Lövin en ny utställning på Havets Hus i Lysekil, om det myller av liv som finns i våra hav men som är på väg att försvinna. Samtidigt publicerar ArtDatabanken en ny volym om hajar, rockor och manteldjur i bokverket Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna.

På Havets Hus visas livet i Västerhavet. Runt 100 arter finns att se och även några att känna på i klappakvarier. Färden börjar vid strandområdet och fortsätter genom Västerhavets olika miljöer ända ner till de djupa bottnarna.

Alldeles i början av akvariet har ArtDatabanken nu skapat en spännande utställning havet – vår skattkammare, riktad till både stora och små. Här får man lära sig mer om det okända djurlivet under ytan, samt det arbete som pågår inom Svenska artprojektet med att kartlägga och tillgängliggöra den marina mångfalden. Under invigningsdagen medverkar flera artexperter. De kan svara på frågor om hajar och andra hotade fiskar samt övriga marina djur.

Isabella Lövin ska tala om hajarnas utsatthet och EU:s hajfeningsdirektiv. Hon skrev boken Tyst hav – jakten på den sista matfisken, som var en väckarklocka för många. För den fick hon Stora Journalistpriset 2007 i kategorin Årets berättare. Motiveringen löd: ”För hennes chockerande berättelse om vad människan gör med havet, och till vilket pris.” Ett välförtjänt pris för en väldigt bra bok.

Sittbrunnenfilmer