Kokta kolfibrer

Full fart focklöst

Att koka kolfiber till snabba katamaraner, det är vad Göran Marström i Västervik sysslar med. I somras kom den nya supersnabba M32.

Farten får den av den vridbara masten med vingprofil och den så kallade uni-riggen,  bara stor och gennaker. Det är en konstruktion som är både billigare och snabbare än med en vanlig fock.

– Kombination är effektivare och ger mindre motstånd än konventionella riggar med fock och storsegel. På riktigt snabba båtar av denna typ kan man med uni-riggen gå både högre och snabbare, har Göran sagt på Seglarförbundetrs hemsida.

Själva skroven är superlätta och är byggda i kolfiber, som i stället för vakum bakas i en autoklav. En metod hämtad från flygbranschen

I den här intervjun av Mr Clean på Sailing Anarchy berättar Göran och desigern Kåre Ljung mer om hur de tänkt:

Tack Blur för idén

Även Hamnen har imponerats av denne innovative västerviksbo och i höstas tog de med sig en världsberömd seglare, Torvar Mirsky, för att testa fartvidundret. Så här presenterade de den provseglingen:

"Torvar har presterat både fina resultat och katastrofala kapsejsningar i "Extreme sailing series", blivit erbjuden skepparroll i det kommande America's Cup och nyss vunnit en världscupregatta i match racing. Nu ska han ge M32 vad den tål."

Sittbrunnenfilmer