Hjärtlig Volvobåt i sjön


Team Alvimedica sjösatte idag sin nya Volvo Ocean 65:a i Southampton. Samtidigt var det starten på en sex månader lång uttagningsprocess som ska bestämma vilka seglare som blir en del av laget som i oktober ska kappsegla runt jorden i Volvo Ocean Race.
På kajen under sjösättningen stod bland andra tävlingens VD Knut Frostad som har hjälpt de två unga amerikanska seglarna som står bakom Team Alvimedica, Mark Towill och Charlie Enright, att uppnå sin dröm om att själva tävla med en båt i den tuffaste professionella jordenruntkappseglingen i världen.

– Det här är ett stolt ögonblick för mig, Mark och Charlie påminner mig mycket om mig själv när jag var i deras ålder – de är orädda och väldigt hungriga på att ställa upp i den här tävlingen, säger Knut Frostad.
– De har tagit sig över många hinder för att nå så här långt och hittat den perfekta sponsorn men på flera sätt är det ändå nu som det tuffa jobbet börjar.
Att Enright och Towill lyckats skapa ett Volvo Ocean Race-projekt känns bara det som en saga. De träffades som tonåringar för sju år sedan under inspelningen av en seglingsfilm gjord av Disney, och redan då lovade de att de någon gång i framtiden skulle delta i tävlingen.
– Idag är en stor dag för oss båda, vi har följt den här drömmen under en lång tid och trodde länge att det inte skulle vara möjligt. Vi ser verkligen fram emot att sätt ihop vårt lag och göra oss redo för den stora starten i oktober, säger Mark Towill.
Sjösättningen i Southampton var också en viktig milstolpe för företaget Alvimedica och dess VD Doktor Cem Bozkurt som stöttar det Turkiska medicinutrustningsföretagets sponsorskap av laget och deras utmaning i tävlingen.
– Vår egen seglingsbesättning, som främst bestått av anställda på företaget, var framgångsrika i ett flertal race sedan vi för två år sedan beslutade att segling skulle bli sporten vi satsade på, säger Bozkurt.
– Nu är målet att tävla med proffs på seglingsportens högsta nivå. Vi har riktat in oss på Volvo Ocean Race och vi vill introducera Alvimedica till en bredare publik runt om i världen genom att använda oss av en utmanande tävling som når ut till över 1,5 miljarder människor.
Alvimedica blev förra året ett av de ledande företagen i Europa inom hjärtkirurgi när de slog sig samman med det italienska företaget CID. Nu har de siktet inställt på den nordamerikanska marknaden och den internationella genomslagskraften för Volvo Ocean Race, som besöker samtliga kontinenter och sammanlagt 11 länder, passar perfekt för det ändamålet.
– Vi är med i Volvo Ocean Race för att det är en sportplattform som uttrycker våra internationella ambitioner och är i linje med företagets värden och drivkrafter. Vi är unga, smidiga, älskar utmaningar, utvecklas i takt med modern teknik och tror starkt på att lagarbete leder till bättre resultat. Det är samma anda som finns i Volvo Ocean Race.
Towill and Enright har en väldigt full kalender nu när deras Volvo Ocean 65:a ligger i vattnet efter en sjösättning som bevittnades av journalister från runt om i Europa. De kommer att testa potentiella besättningsmän senare den här månaden och letar efter unga talangfulla seglare från olika delar av världen. Både Mark och Charlie är båda under 30 år gamla och kommer att leda det yngsta laget i tävlingen. Så fort de åtta seglarna i laget tagits ut och en ombordreporter rekryterats planerar Team Alvimedica en tids hård träning inför starten av Volvo Ocean Race i Alicante, Spanien den 4 oktober. En höjdpunkt under deras förberedelser kommer att bli en segling över Atlanten från deras hemmahamn i Newport, Rhode Island (USA) som även kommer att vara värdstad för ett hamnstop för första gången i tävlingens i historia i maj 2015. 
En vecka efter att tävlingen inletts med ett inport-race, beger sig båtarna iväg på den första etappen till Kapstaden den 11 oktober.

12:e omgången

Den kommande omgången av Volvo Ocean Race blir den 12:e upplagan av tävlingen som startade för 40 år sedan, i september 1973 som Whitbread Round the World Race.
Tävlingen startar den 4 oktober med det första In-Port Racet Alicante, Spanien och avslutas med ett sista In-Port Race den 27 juni 2015 i Volvos hemstad Göteborg.
De kommande två upplagorna kommer att seglas i en ny entypsbåtklass med hög prestanda – Volvo Ocean 65. Den nya båten har designats av Farr Yacht Design och byggs av ett konsortium av fyra båtvarv i Storbritannien, Frankrike, Italien och Schweiz.
I den 38 739 sjömil (71,745 km) långa tävlingsrutten ingår hamnstop i Kapstaden (Sydafrika), Abu Dhabi (UAE), Sanya (Kina), Auckland (Nya Zeeland), Itajaí (Brasilien), Newport, Rhode Island (USA), Lissabon (Portugal) och Lorient (Frankrike). Ett 24 timmar långt depåstopp äger rum på den sista sträckan mellan Frankrike och Sverige.
De nya tävlingsbåtarna kommer att vara enskrovsbåtar på 65 fot (19.8 meter), konstruerade enligt en strikt entypsregel och “seglingsklara” vid leverans. Det senaste inom video-, satellit- och informationsutrustning kommer att finnas med ombord för att kunna utveckla arbetet som görs av våra Onboard Reporters, ett program som tävlingen jobbat med sedan 2008-09.
Det första laget att tillkännage sitt deltagande i nästa upplaga av tävlingen sponsras av svenskbaserade SCA, ett globalt hygien- och skogsbolag som ställer upp i tävlingen med en besättning med enbart kvinnor. Senast en dambesättning ställde upp i Volvo Ocean Race var 2001-02. Det andra laget som presenterats, Abu Dhabi Ocean Racing, har återigen dubbla OS-silvermedaljören Ian Walker som skeppare. Ett kinesiskt lag backat av Dongfeng Comersial Vehicle och lett av OC Sport är det tredje laget som tillkännagivit sitt deltagande. Med veteranen Bouwe Bekking som skeppare är Team Brunel från Holland det fjärde laget som gett sig in i tävlingen. Team Alvimedica som seglar under både amerikansk och turkisk flagga är det senaste laget som bekräftat att de ska delta. De kommer att ha en besättning som främst består av seglare under 30 år. Fler lag kommer att presenteras de kommande månaderna.
Senaste upplagan av tävlingen startade i oktober 2011 i Alicante, Spanien och vanns av Groupama Sailing Team med skepparen Franck Cammas i Galway, Irland i juli 2012. Med på vinnarbåten var också de svenska seglarna Martin Krite och Martin Strömberg.


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Ankarliv

Ankarliv

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Slusshandboken

Slusshandboken

Öregrunds övärld -  Från Arholma till Örskär

Öregrunds övärld - Från Arholma till Örskär

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line