Curres blogg:

96 (!) J/70 startar på EM i Kiel

2

När man ibland hör att intresset för kappsegling är i minskande, känns det bra när Kieler Woche motsäger pratet och lockar deltagare som aldrig förr. I sann regattaanda samlas den här veckan hela 42 olika klasser för upp tlll fyra seglingar om dagen.

Än bättre intryck gör antalet deltagare i de olika klasserna, vad sägs om 101 Laser 4,7, 96 J/70, 49 5o5, 42 OK-jollar, 26 Folkbåtar, 25 J/24, 14 Albin Express, 8 Albin Ballad m fl.

Att J/70 samlar så många båtar beror på att man seglar EM, men antalet imponerar ändå med tanke på att klassen kom 2012, det är alltså bara tre år sedan den lanserades.

Fem svenska ekipage är anmälda SWE 713 Tyra styrd av Bo Johannisson, SWE 436 Viola styrd av Johan Åstradsson, SWE 280 Ace of Base styrd av Jonas Wibom och SWE 792 Fanny med Oscar Lundqvist som rorsman.

1

Intressant är också att Folkbåten fortsatt är en stark klass i Kieler Woche. Folkan är populär i Tyskland och i Danmark. Med metodisk segling och topptrimmad båt ligger förra årets vinnare Ulf Kipcke / Dieter Kipcke / Gero Martens bäst till att vinna igen.

3

En annan fin klass, som Sverige tog OS guld med 1968 genom brödertna Sundelin är 5,5mR med elva båtar i Kiel. Bara en svensk besättning Pop´ß John B styrd av Jens Brusch ställer upp och inte Leif Carlssons nya Södergrenritade omtalade Wasa. Med tanke på pratet kring den och målet att vinna VM i Köpenhamn senare i sommar, förvånar det att kapten Carlsson inte valt att möta konkurrenter mesta möjliga.

En annan gammal svenska bekant är Ballad. På klassens storhetstid 1977- 1979 var den segelmakarnas favorit. I Kiel samlades som sagt åtta båtar, alla tyska,

Ytterligare en gammal Albinbåt är Express som även den lever ganska väl i Kiel med 14 startande. Ende svensk, men en bra sådan ligger fyra – Arne K Larsen med Regatta.nu.

4

För den som tycker att åldern tar ut sin rätt, kan det vara befriande att höra 86-årige holländaren Piet van Troon som vann första havskappseglingen i Kieler Woche.

- Det var en god segling som lät oss vinna vackert på omräknad tid. Kieler Woche har gott rykte och vi ville se den nu, det i kanske aldrig blir av igen. Vi tar regattan på väg till Sverige, där vi ska segla runt Gotland för första gången. Vi har varit i stort sett överallt i övrigt. Allt handlar om at ha roligt. Jag måste göra det bästa möjliga av allt nu, eftersom jag kanske inte kan hålla på mycket längre. Jag bidrar egentligen inte mycket, jag fungerar som barlast och ser till att hålla plånboken torr.

För mer berättelser och resultat från världens största och bästa? regatta gå in på www.kieler-woche.de

Curt Gelin

 


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Kokkonst i kabyssen

Kokkonst i kabyssen

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

VHF- och SRC-bok

VHF- och SRC-bok

Nautisk uppslagsbok

Nautisk uppslagsbok

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line