Curres blogg:

ÅFOR ökar igen - över 200 båtar anmälda

7Uppsamling

Om två veckor kommer det att visa att sig vilka som är förberedda och har en plan för hur de ska segla ÅFOR runt Gotland 2016. 243 båtar är nu anmälda i sju klasser på två banor - en runt ön för de flesta och en till Visby och tillbaka för de klassiska stora skärgårds- och havskryssarna.

231 anmälda i år kan jämföras med 225 båtar 2015 och 247 år 2014 vid samma tid. Trenden är med andra ord positiv och ökningen kommer från fler SRS-båtar. Intresset för att segla ORC International är dock i avtagande och fler bra båtar har i år valt att köra SRS.

Om detta kan man tycka olika, för ORCi känns som ett mer precist system för toppbåtar än SRS och ger större frihet i segelval och båtoptimering.

Dessutom kan jag tycka att de bästa båtarna sådana med halvproffs, borde sikta högt, tävla mot varandra och lämna SRS åt vanliga båtar med glada amatörer. Men så kommer detta med vinnarviljan in och en del väljer sannolikt SRS om de ser störst vinnarchans efter detta respitsystem.

2Bertilsbat

Oavsett vilket system man väljer, krävs mycket av besättningen för att ta hem segern. Koll på vägval, orka byta segel, mat i magen och god stämning brukar vara ett vinnande recept. Men att vinna totalt efter ORCi är ändå störst.

Ska man försöka se en trend är det att storleken ökar, i år är snittet i ORC i 38-45 fot, i SRS 33 – 40 fot. Störst är som vanligt Hyundai, Bertil, Söderbergs 100-fotare. Minsta båt mätetalsmässigt i år igen är Sveriges segerrikaste 30-fotare – Scampin Boj Boj styrd av Runmarös mästerseglare Magnus Forslund.

5FreakOut

”FOLLOW ME”

Vem vinner ÅFOR i år? I Classicklassen är mitt tips Ballad, där besättningen som vanligt är toppad med skarpa seglare. Kanske man på nytt klär på sig tröjorna med texten Follow Me.

Eller välseglade R 10 Itaka med sin nya fock, som ger extremt bra kryssvinkel.

4Forsgren

I ORC i tippar jag på Team for You, Patrik Forsgrens toppade First 36.7 som har ny Marströmrigg, ny köl och roder och en samkörd maxad besättning. Eller nya exotiska 40-fots Datacom, en M.A.T 1180 byggd i Turkiet och ritad av britten Mark Mill.

9Mumm36

I SRS är mitt tips att kampen kommer att stå mellan två slanka båtar från samma ö i Stockholms skärgård och som båda är prototyper byggda på 1970-talet. Silverfågel är pluggen till Diva 39 och seglas av vinnarvane Pontus Brenter. Han får bra konkurrens av flushdäckade Wasa 55:an, Vindile med Magnus Eriksson. Ön de håller till på heter Runmarö.

3Dehler44

I doublehandklassen är göteborgaren Peter Gustafsson med sin J/111 och Jimmy Hellberg med sin avancerade B & R 38 Pac-Man förhandsfavoriter, för få är lika vana och förberedda som dessa pålästa preparerade seglare.

Det hindrar mig inte från att sätta en slant på Strängnäs stjärnseglare Anders Mathson och hans gast i Dehler 34:an Funny Too. Eller bitige Henrik Löwing med sonen och starke Laserseglaren Wille i deras Arcona 430 Wilma.

Vad gäller båttyper i ÅFOR brukar X-Yachts leda med Arcona och Dehler på andra eller tredje plats. I år är topp fem 29 X-Yachts, 16 Arcona, 14 Firstbåtar, 14 Linjett och 10 Dehler.

6Kryssduell

59 DELTAGARE I ÅFIR

Dagen före ÅFOR lördag 2 juli går ÅF Inshore Race med den goda nyheten att starten i år är förlagd till Fjäderholmarna och målet inne vid Beckholmen mitt i staden. 59 besättningar har hörsammat inbjudan, vilket är bra, särskilt som många toppbåtar ställer upp.

Av praktiska och sociala skäl (mingel och prisutdelning på Skeppsholmen), har KSSS dock slopat bansträckningen Stockholm – Sandhamn/ Gastholmsgrund. Att kappsegla genom skärgården var högt, men innebar även transport tillbaka för alla som ställde upp även i ÅFOR.

 

Curt Gelin

ÅFOR-trender

 

Klass

Antal 16/15/14 Minsta mätetal 2016 Båttyp Störst 2016 Båttyp Bäst 2015

Båttyp

Skeppare

Classic 17/16/12

Eol

SRS 1,118

Gaff

Cutter

Beatrice A SRS 1,362 SK 125 Ballad

S & S 63 Yawl

Christer Salén

ORC Int

43/44/50

Idefix

671 s/M

Sweden 340

Rothmans

453,7 s/M

Maxi 81 Bugia Bianca

Swan 70

Harald Krecker

SRS 146/132/146

Boj Boj

SRS 1,095

Scampi

Hyundai

2,039

Super Maxi Tärna

Xp 33

Håkan Lindström

SRS DH

21/18/25

Any Day

SRS 1,053

Maxi 77

Sport

Pac-Man

SRS 1,427

B & R 38 Mithril

Ängermark 34

Henrik Borg

Totalt 227/210/231            

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Med floran i båten

Med floran i båten

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Genvägsboken

Genvägsboken

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line