Tomas Sandström driver seglarskolan Sailstar i Stockholms skärgård och Kroatien och som handbok för seglarkurserna i kölbåtar har han tagit fram "Seglingens grunder". Den första kursboken ”Lära sig segla, cool, kul” har nu följts upp av den här kölbåtsversionen "2.0". Att boken är en kursbok är både dess fördel och dess nackdelar.

Dispositionen följer kursen, varför det efter en presentation av olika vindar följer skepparens säkerhetsgenomgång, vilket för en nybörjare kanske skulle komma mot slutet, där också Man Över Bord gås igenom noggrannare.

Han förklarar allt föredömligt grundligt, men ibland blir det lite krångligt, som när det är dags att kasta loss: ”Ta gärna hjälp av en tamp som ni kan hålla emot något för att få båten att svänga eller använd en tamp som radie att svänga runt. Se sid 50 för att använda spring.”

 När man sedan kommer till sidan 50 förklaras spring alldeles utmärkt.

Väjningsreglerna blir också lite röriga, det förutsätts t ex att man vet vad båt om babords bog är för något och att motorbåtar väjer för motorbåtar från styrbord, förklaras i en bisats om att segelbåtar för motor gör likadant som motorbåtar.

En annan invändning jag har är den med kraftpilarna som säges förklara att det är suget på seglets läsida som driver båten framåt. Jag förstår inte varför det skulle vara större än trycket på lovartsidan, men det är ett resonemang som han inte är ensam om. Även om han eventuellt har rätt har han inte lyckats förklara det. Och att krafterna på seglet fördelas jämnt och vinkelrätt ut från seglet beror ju bara på att man valt att rita kraftpilarna så.

Men det är egentligen oväsentligt gnäll, för det är en bra och pedagogisk bok för den som vill lära sig segla. Det mesta gås effektivt igenom på 95 sidor, och även om man inte får lära sig att göra polardiagram, förklararas i alla fall vad det är. Och grundläggande segeltrim och kappseglingstips i slör, läns och bidevind.

Alldeles lysande är ordlistan på slutet som inte bara förklarar seglingstermerna på svenska utan också ger den engelska termen.

Förutom kurslitteratur kan boken med fördel användas som uppslagsverk av nybörjaren att bläddra fram och tillbaka i under seglingen. Att läsa den från pärm till pärm och sen vara fit for fight som skeppare är nog en inte helt framkomlig väg.

Eller kurs.

Niklas Krantz


Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line