Trimma rigg och segel är en norsk bok som översatts till svenska. Det märks på sidan 84 där man plötsligt glömt att översätta ett stycke. Det är inget problem. Däremot är det ett språkligt problem att texten är oerhört pratigt och allt väldigt omständigt förklarat.

Först när jag bläddrar tillbaka och läser om förklaringen ett par gånger begriper jag att "lift" är kraften i segel och köl som ger båten fart framåt, och "drag" är luft- och vattenmotståndet som bromsar.

Bäst är Fredriks Lööfs förord, som jag inte begriper vad den har med boken i övrigt att göra. Han tipsar om att bara ändra en sak i taget, och att prova med att trimma extremt för att förstå hur båten reagerar. Det skulle varit kul att få läsa hans bok om hur man trimmar båten.

Påståendet att boken handlar om att göra det trevligare att segla är ju närmast att betrakta som bullshit. Att det ska bli säkrare och mer bekvämt är ju också några slags missriktade försäljningsargument. Trim handlar ju om att få fart på båten. Och visst, det kan ju vara riktigt kul, men trevligt är väl inte rätt ord.

Boken täcker annars det mesta man behöver veta, och framför allt de avslutande trimguiderna för olika vindstyrka och -riktningsseglingar är matnyttiga.

Bokens upplägg är dock hopplös. Först måste man lära sig allt om båtens typ av rigg, material och hur man kollar det, innan man över huvud taget kommer in på seglingen. Visst, man kan bläddra förbi, eller tröttna.

Det är samma författare som har skrivit Norstedts stora bok om segling, som lider av exakt samma svagheter. Bra heltäckande uppslagsverk, men opedagogiska och entusiastdödare.

Jag saknar verkligen mästerverket Granboken, som numera bara erbjuds i digital Pdf-form från Gransegel.

Niklas Krantz


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

El, elektronik och nätverk ombord

El, elektronik och nätverk ombord

Åland, de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line