Knopiga böcker och rep

knopbooks

En modern sångbok innehåller en liten låda som spelar melodierna, en fågelbok en låda som sjunger fågelsången. Och en knop-bok ska förstås ha en medföljande knoplina. Två sådan har redan kommit ut i år, med varierande resultat.  "Viktiga Knopar" och "Knoplådan" som också innehåller några vattensäkra knop-kort. Helt oumbärligt. Eller också inte....

viktigaknopar

 "Viktiga knopar" av paret Ollife från Sydney är inte helt lätt att begripa, ens om man kan knoparna på förhand. Jag vet inte om det beror på översättningen eller om de krånglade till det redan på engelska. De går ut hårt med att börja med tagling, dock inte på det sätt jag lärt mig i min gamla knopbok från ICA-förlaget, "Knopar till Hands". Positivt är dock att de också redovisar hur man smälter av ett modernt rep med värmekniv eller säkrar änden med en tändare. Jag begriper dock inte varför man behöver en knop-bok för att göra det.

 

Sen får man lära sig hur man skjuter upp eller kvejlar en lina. Uppkransning kallar de det. Jag börjar undra, heter det verkligen så på svenska. Jo, Coil up, på orginalspråk enligt gamle Emil Smith, 1914, aufschiessen på tyska, uppkransning på svenska. Googlar och hittar på Sailguides forum, det jag hade velat läsa i en knopbok:

Yngve Rydholm, Sjösportens ord: \"Att skjuta upp tågvirke är att ordna det i rediga bukter så att det kan användas utan att trassla sig.
Att långskjuta är att lägga linan i långa och smala bukter, i åttor eller i sicksack
Att rundskjuta är att lägga linan i cirkelformade bukter, den ena på den andra, varvid en s k KVEJL uppstår
Att skiva är att lägga linan i spiral på däck
Att kransa upp är att samla linan med jämna bukter i handen.
All uppskjutning skall ske MOT tågvirkets slagningsriktning.\"

Det sistnämnda tycker inte "Viktiga knopar" som menar att man istället ska växla mellan överhansöglor och underhandsöglor, vad de nu menar med det?

Sen följer en massa knopar av alla det slag. Hur man gör ett hinkstek hade jag ingen aning om och att man kan binda fast en avlång sten med ett dubbelt pålstek var också en nyhet för mig. På sidan 72 kommer man äntligen till dubbelt halvslag, som mycket pedagogiskt visas hur man slår med öglor även när man inte kommer åt ändarna. Dock får dubbelt halvslag kring egen part representeras av "rundtörn och dubbelt halvslag".

Boken har mycket stiliga illustrationer och innehåller mängder med knopar man kan slå som hobby. Däremot får man inte veta hur man förtöjer en båt. Och knopsnöret är omöjligt att få tillbaka in i bokomslaget efter första övningen. Där blir det istället ett stort hål.

knopladanKnopboken, som ligger i Knoplådan, tillsammans meed två små olikfärgade knoprep och tio knopkort, är skriven av knopveteranen Geoffrey Budworth och fd Classic Boat-redaktören Nic Compton.

Här börjar man med tio i topp-listan vad man behöver kunna på sjön. Och det märks att de varit där länge. Om om dubbelt halvslag skriver de att den kan användas för att binda fast fendrar vid mantåget, men att den inte är riktigt säker för det: "En bättre knop för fendrar är dubbelt halvslag kring egen part, men fråga skepparen först!"

Dock saknar jag hur man slår det dubbla halvslaget med två öglor runt en pollare.

Constrictor tror jag inte platsar på en svensk tio i topp-lista och knapknop skulle jag kalla dubbelt halvslag runt en knap. (Att man när man snabbt behöver kunna lossa, på stora skepp, vid bogsering och skotning ska nöja sig med runtörnar i kors runt knapen nämner han inte ens.) Jag hittar inte det namnet på knopen i ICA-kurirsboken och får inte många träffar på Google. Emil Smith hade heller aldrig hört talas om en knapknop. Men på engelska finns det ju en Cleat knot eller Cleat Hitch, så det kanske kommer fler knapknopar i Sverige när fler knopböcker ska översättas.

Lådan med repen är lite larvig och korten är kanske en kul idé, men lite dåligt genomtänkt. Hur ska de egentligen användas? Och här i korten hittar vi åter constrictorknopen, knapknopen och ett dubbelt halvslag som egentligen är dubbelt halvslag runt egen part med rundtörn.

Men boken är hyfsat bra, bäst av de båda. Jag saknar dock en riktigt bra svensk bok, hur man förtöjer i svenska skärgårdar, runt träd i öster, runt bergskilar och rostiga sprintar i väst.

Nån som vet nån bra?

Niklas Krantz


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Ett år utan skor

Ett år utan skor

Gotska Sandön - en besöksguide.

Gotska Sandön - en besöksguide.

Sven Barthel på Sillö

Sven Barthel på Sillö

Nautisk uppslagsbok

Nautisk uppslagsbok

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line