Mästaren, legendaren och världens bäste seglare

{jumi [jumi/pellep.html]}

Han är över 80 och seglar fortfarande Stare och sin egen Humbug. Men nu vill Pelle Petterson bygga en 50-fotare och åka ner till Bermudas och se den svenska båten ta hem bucklornas buckla till Sverige. Något han själv nästan gjorde, liksom att han nästan tog OS-guld. Men han tog silver och byggde Sveriges i särklass mest framgångsrika familjesegelbåt och en massa andra motor- och segelbåtar.

Luta dig tillbaka och lyssna på svensk seglingshistoria i nästan en timme. {SCOpenGraph image=http://www.sittbrunnen.se/images/stories/pellep.jpg}

 

  • Brons på OS i Tokyo 1964 med Holger Sundström
  • Silver på OS i München/Kiel 1972 med Stellan Westerdahl
  • VM-titeln i Starbåt 1969 tillsammans med Ulf Schröder
  • Americas Cup 1977 och 1980

Pelle är känd för att ha konstruerat främst segelbåtar. Att han kom in på detta var egentligen ett sätt att finansiera sin egen segling. Båtar som Pelle Petterson har ritat är exempelvis Maxi 68, Maxi 77, Maxi Fenix, 909, 999, 606, Maxi Racer samt ett antal Monark segelbåtar såsom 540, 606, 806 och Giggen (Monark 44). Han har även designat motorbåtar, bland andra Alfa 24, Exotic 28 och 32 samt delar av Maxi, Nimbus och Crescents båtprogram. Totalt har fler än 85 000 båtar tillverkats efter Pettersons ritningar. Han designade även Volvo P1800, för vilket han 2004 blev utnämnd till hedersmedlem i Svenska Volvo P1800-klubben. Samma år fick han också KTH:s stora pris för sin livslånga designgärning. Förutom P1800 och båtar, har Pelle Petterson designat gräsklippare, utombordsmotor, takboxar, mopeder, en klocka, med mera.

Det finns även seglingskläder som bär namnet Pelle Petterson men dessa formges av dottern Cecilia. Den andra dottern bor idag i USA och är gift med seglaren Paul Cayard.

Han har också varit en framgångsrik kappseglare. Han började sin seglingskarriär vid familjens sommarställe i Kullavik, där han idag bor. 1964 erövrade han ett OS-brons i starbåt tillsammans med Holger Sundström och 1972 ett OS-silver med Stellan Westerdahl. 1969 erövrade han ett VM-guld. Petterson var också en av de drivande i två av Sveriges America's Cup-satsningar.

Vill du veta mer läs Bengt Jörnstedts lysande bok: Pelle P, Seglare, designer och vinnare. Finns på Bokbörsen längst ner på sidan.


Sittbrunnens bokhandel är öppen

El, elektronik och nätverk ombord

El, elektronik och nätverk ombord

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Med floran i båten

Med floran i båten

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

Skutrigg

Skutrigg

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line