Sjöräddningen är på väg

 

Nu är Sjöräddningssällskapets båtar på väg. Räddningsbåtarna har rustats upp på ett varv i Nogersund och allt från motorer till teknisk utrustning har gåtts igenom. Nu är de på väg till Grekland för att rädda liv på Medelhavet. Film: Petter Sand

Rescue 12-29 PostkodLotteriet bemannas av Fredrik Forsman från Mölnlycke och Victor Bogesjö från Göteborg. Rescue 12-30 Handelsbanken Liv bemannas av Rasmus Karlsson från Räfsnäs och John Henriksen från Strömstad. Besättningarna är på plats i två veckor åt gången. Utöver Sjöräddningssällskapets sjöräddare finns plats reserverad för en besättningsman från vårt grekiska systersällskap Hellenic Rescue Team samt en sjöräddningsutbildad reporter från Schibsted Media ombord på respektive räddningsbåt. Besättningarna backas även upp av en landorganisation som nu finns på plats på Samos.

- Vi har ett starkt och extremt kompetent gäng på väg ner till Grekland. Vi känner oss väl förberedda och laddade inför vår viktiga uppgift, säger Andreas Arvidsson, operativt ansvarig på Sjöräddningssällskapet.

Räddningsarbetet kommer att genomföras i nära samarbete med Hellenic Rescue Team, den grekiska motsvarigheten till Sjöräddningssällskapet. Sjöräddningsbåtarna kommer att patrullera den del av den grekiska övärlden som gränsar mot Turkiet, där tusentals människor varje dag flyr över havet i undermåliga och överfyllda båtar. Genom en kampanj av Schibstedt, Aftonbladet, Svenska Dagbladet m fl, har pengar till aktionen samlats in.

Sjöräddningssällskapet har under lång tid undersökt möjligheterna till att göra en insats i flyktingkatastrofen.

- Under första halvan av 2015, då flyktinströmmarna var störst utanför Libyens kust, kunde vi mest se på i frustration. Våra förhållandevis små räddningsbåtar är inte anpassade för operationer med de stora avstånd som råder där. Men i Egeiska havet kan våra båtar göra verklig nytta. Tack vare Schibsteds insamling kan vi nu göra allvar av våra planer och sätta igång att rädda liv, och vi hoppas få iväg räddningsbåtarna redan i oktober, säger Rolf Westerström.

Insamlingskampanjen drivs av Schibsted Sverige till förmån för Sjöräddningssällskapet under namnet “Gula Båtarna”. Kampanjen kommer att synas på olika sätt i Schibsteds bolag och en gemensam kampanjsajt har tagits fram: www.gulabåtarna.se.

Utöver Schibsteds insamling ställer flera av Sjöräddningssällskapets donatorer upp ekonomiskt. Sjöräddningssällskapet kommer att kunna använda dedikerade pengar från PostkodLotteriet för detta ändamål. Dessutom finns löften från flera andra donatorer om att bidra med medel.


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Åland, de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

Kokkonst i kabyssen

Kokkonst i kabyssen

Ankarliv

Ankarliv

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Stockholms skärgård - de 50 bästa hamnarna

Ett år utan skor

Ett år utan skor

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line